Irakees verdacht van mensensmokkel en poging doodslag op A67 bij Eindhoven

Gepubliceerd op: 6-3-2019

Tentenkamp asielzoekers mrt19Eind oktober werd het tentenkamp van Irakese vluchtelingen in de bossen bij Bladel opgerold. De verdachte zou hier een tijdje hebben gewoond.Eind oktober werd het tentenkamp van Irakese vluchtelingen in de bossen bij Bladel opgerold. De verdachte zou hier een tijdje hebben gewoond. © Bert Jansen

Irakees verdacht van mensensmokkel en poging doodslag op A67 bij Eindhoven

DEN BOSCH - Vijf jaar gevangenisstraf werd dinsdag geëist tegen een 24-jarige Irakees. Hij wordt verdacht van mensensmokkel én tweemaal poging tot doodslag. 

Met een vaart van 180 tot 190 kilometer per uur werd Isa Karim M. in de nacht van 18 op 19 september vorig jaar op de hielen gezeten door de marechaussee. Die had zijn auto -een Audi A3 met Engels kenteken- met daarin zeven inzittenden gespot bij tankstation 't Goor aan de A67, ter hoogte van de Belgische grens. De marechaussee wilde de auto aanhouden, maar de bestuurder ging er in vliegende vaart vandoor. Met twee wagens werd de achtervolging ingezet. 

Tijdens die wilde rit werden duizelingwekkend hoge snelheden bereikt. M. zou al slingerend over de weg aan zijn belagers hebben willen ontkomen, die hem met gillende sirenes en zwaailichten aan achtervolgden. Diverse keren probeerde hij een auto van de marechaussee van de weg te drukken. De bestuurder van die wagen zag de vangrail op een afstand van nog geen halve meter op zich afkomen, schetste officier van Justitie Ingrid Masselink gisteren bij de rechtbank in Den Bosch. Ook trapte de Irakees een paar keer bovenop op zijn rem, terwijl zijn achtervolgers vlak achter hem reden. 

Door zijn roekeloze rijgedrag zette hij niet alleen het leven van de marechaussee op het spel, maar ook dat van de zes vluchtelingen in de auto, onder wie twee kinderen die zonder gordel op de achterbank waren ‘gepropt’, aldus Masselink. Die stonden doodsangsten uit en hadden de bestuurder herhaalde malen gevraagd om te stoppen. ,,Het is puur te danken aan de uitwijkmanoeuvres van de marechaussee dat er geen ongelukken zijn gebeurd. De verdachte heeft bewust levens op het spel gezet, ínclusief dat van hem zelf", aldus Masselink. ,,Het is een wonder dat er geen slachtoffers zijn gevallen.”

De achtervolging, waarbij de Irakees ook over de vluchtstrook, eindigde via de N2 in Waalre. Terwijl de auto nog reed was de Irakees eruit, nadat een inzittende het stuur overnam. Lopend was de man verder gevlucht. Na een zoekactie waarbij de politie een helikopter en speurhonden inzette, werd hij uiteindelijk in de voortuin van een woning in Waalre aangehouden. 

Tentenkamp
De Audi was die nacht vertrokken vanuit een tentenkamp in de bossen bij Bladel. Daar had de van mensensmokkel verdachte Irakees, samen met 37 anderen enkele weken vertoefd. Het uiteindelijke reisdoel was Engeland. De Irakees was volgens het OM een ‘reisagent’, aan wiens organisatie de vluchtelingen forse bedragen hadden betaald voor een enkeltje Engeland. 

De verdachte ontkende gisteren in alle toonaarden. Hij zou zelf het slachtoffer zijn geweest van mensensmokkelaars, zou door hen zijn bedreigd en beroofd, geschopt en geslagen, waarna hij in een onbewaakt moment achter het stuur was gekropen van de Audi van een van hen en op de vlucht was geslagen. De mensen in de auto zou hij niet hebben gekend. 

Masselink geloofde niets van zijn relaas. Een van de bewijzen tegen de Koerd waren telefoongesprekken met de reisagent nádat hij te voet verder vluchtte. De telefoon die hij daarbij gebruikte en waarvan hij de toegangscode kende was van de belager aan wie hij juist zou hebben willen ontkomen. 

‘Pure angst’
Dat hij op de A67 richting Eindhoven had gereden, was te wijten geweest aan het feit dat hij de omgeving niet kende, waardoor hij verkeerd reed. Advocaat Krewel vertelde dat de man traumatische ervaringen in oorlogsgebied had opgelopen. ,,Hij handelde uit pure angst.” 

Behalve de celstraf hangt de man een schadeloosstelling van 500 euro boven het hoofd: smartengeld voor de marechaussee die de dood in ogen zag. 

Bron : ed.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief