Uniek: Nederlander (23) slaagt voor befaamde militaire academie West Point

Gepubliceerd op: 26-5-2019

Een gejuich gaat op in het stadion als de 985 studenten met een uitgelaten schreeuw hun petten omhooggooien. Ook die van Tom Jansen gaat met een grote zwier de lucht in. Hij wordt omhelsd door zijn medestudenten. Het is een bijzondere dag voor Jansen, maar ook voor de Nederlandse krijgsmacht. Voor het eerst studeert een Nederlandse cadet af aan de oudste en meest prestigieuze militaire opleiding van Amerika, West Point.

Voor Jansen (23) is deze ceremonie de ultieme beloning na lang en hard werken. „Het is een geweldige ervaring, hier werk je vier jaar naartoe.” Hij wordt van alle kanten gefeliciteerd door jaargenoten. Allemaal zijn ze gekleed in het traditionele uniform: witte broek en grijze jas met de smetteloos opgepoetste knopen.

West Point is een naam die door militairen over de hele wereld met ontzag wordt uitgesproken. Al meer dan 200 jaar worden hier Amerika’s beste militairen opgeleid. Er studeerden presidenten, ministers en generaals. Jaarlijks melden zich vijftienduizend Amerikanen en 200 internationale studenten aan. Slechts 8% wordt aangenomen.

"From the Netherlands, Tom Djenzen!"
Ook de Amerikanen vinden het bijzonder dat een Nederlander zijn diploma krijgt. Het wordt nog even benadrukt als Jansen naar het podium mag komen. „From the Netherlands, Tom Djenzen.” Daarna krijgt Jansen een hand van vicepresident Mike Pence.

Lees het gehele artikel in de telegraaf.nl

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief