‘Chaos op Bahama’s is enorm’

Gepubliceerd op: 29-9-2019

KMar ondersteunt bij search and rescue

Search and rescue in de puinhopen. Vier collega’s van de Koninklijke Marechaussee gingen op pad met de lokale autoriteiten van het Bahamaanse Abaco. "De chaos is enorm."

C en D. 2 letters, die her en der op de huizen geverfd zijn. Clear als de politie het huis had doorzocht, maar niets had aangetroffen. Dead als er binnen mensen zijn die de storm niet hadden overleefd.

Het is de macabere realiteit op de eilandengroep Abaco in de Atlantische Oceaan. Begin september trok orkaan Dorian over de Bahama’s en liet een spoor van verwoesting achter, vooral in het centrale deel van Abaco. Huizen zijn gereduceerd tot puin. Bootjes liggen meters ver landinwaarts. De wegen zijn bezaaid met verfrommelde voertuigen en defecte elektriciteitsdraden.

"Als je ziet wat de orkaan heeft aangericht op dit eiland… De schade is enorm. De eerste vraag die in je opkomt is: waar te beginnen?"

Disaster Relief Bahamas
550 Nederlandse, 50 Franse en 50 Duitse militairen schoten van 11 tot 19 september te hulp. Vanuit Marsh Harbour, aan de oostkust van het eiland. “Het is enorm indrukwekkend”, vertelt opperwachtmeester Wiebo (40). “Als je ziet wat de orkaan heeft aangericht op dit eiland… De schade is enorm. De eerste vraag die in je opkomt is: waar te beginnen?”

lees het gehele artikel in KMarmagazine 09-2019

Bron : KMarmagazine 09-2019

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief