Europa aarzelt over straffen Turkije (want dat kan pijn doen)

Gepubliceerd op: 13-10-2019

Turkije’s Europese bondgenoten, waaronder Nederland, veroordelen de inval in Syrië, maar deinzen terug voor een geopolitieke strijd die ook henzelf raakt.

Nederland en Europese bondgenoten zijn woedend op Turkije vanwege de aanval op het noorden van Syrië. Het kabinet wil binnen de Europese Unie zelfs pleiten voor strafmaatregelen tegen Ankara. Maar zolang Nederland en andere EU-leden zelf geen pijn willen lijden, zijn de mogelijkheden voor een confrontatie beperkt. En de Turkse president Erdogan liet donderdag weten dat ook hij over machtsmiddelen beschikt: als de EU zijn militaire operatie een invasie noemt, dan duwt hij de Syrische vluchtelingen in zijn land richting Europa.

Ondertussen gaan het Turkse grond- en luchtoffensief in het noordoosten van Syrië onverminderd door. Volgens het Turkse ministerie van defensie voerde het leger al 181 luchtaanvallen in het gebied uit. Volgens de autoriteiten zijn bij die aanvallen tot nog toe zeker 109 Koerdische strijders omgekomen, verwond of gevangen genomen. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten houdt het op zestien doden. Daarnaast zouden volgens het observatorium zeker 60.000 mensen inmiddels uit het gebied gevlucht zijn.

Toch zwakte de Tweede Kamer een verzoek om sancties donderdagochtend flink af. Coalitiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie wilden, met steun van de linkse oppositie, het kabinet vragen om in Brussel te pleiten voor beperkingen van de douane-unie tussen de EU en Turkije. Zo’n maatregel zou Ankara hard treffen. De helft van de Turkse export gaat naar de EU.

Lees het gehele artikel op de website van trouw.nl

Bron : trouw.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief