‘Strijd tegen drugsmaffia holt politie in regio uit’

Gepubliceerd op: 31-10-2019

Nationale politie De herschikking van de ordetroepen die het kabinet afkondigde, dreigt volgens regioburgemeesters op een drama uit te lopen.

Het ‘brede offensief tegen de ondermijnende criminaliteit’ is door het kabinet nog maar twee weken geleden gelanceerd en het lokaal bestuur slaat nu al alarm. Een intensivering van de landelijke aanpak van de georganiseerde misdaad zonder uitbreiding van de huidige, toch al schaarse menskracht gaat ten koste van de gemeentelijke veiligheid. De wijkagent zal sneuvelen, politiebureaus gaan dicht en roofovervallen zullen in aantal toenemen.

Dat is de strekking van de klacht die de regioburgemeesters – de gemeentelijke gesprekspartners van de bewindsman van justitie van de Nationale Politie – deze week hebben gestuurd naar minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) en de Tweede Kamer. De herschikking van de ordetroepen die het kabinet afkondigde na de liquidatie op 18 september van advocaat Derk Wiersum in Amsterdam dreigt volgens de gemeentelijke bestuurders op een drama uit te lopen.

De prioriteiten in de misdaadaanpak nemen gestaag toe maar het aantal agenten neemt af, klagen de burgemeesters. Je kunt niet meer werk maken van de aanpak van zaken als mensenhandel, cybercrime en liquidaties met een politiekorps waar de komende zeven jaar 17.000 agenten met pensioen gaan. Het is voor de Nationale Politie nu al een enorme opgave de huidige capaciteit van zo’n 60.000 personen te handhaven. Er zijn „structurele maatregelen” nodig om de „politiesterkte te laten stijgen”, schrijven de burgemeesters. „Het water staat ons en onze politie reeds tot aan de lippen.”

Lees meer op de website van nrc.nl

Bron : nrc.nl

 

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief