De groeten uit Prizren, Kosovo

Gepubliceerd op: 13-3-2009

Vanaf april 2008 is Jan Gierveld bij het European Union Planning Team, ter voorbereiding van de missie EULEX. Die kreeg op 9 december het groene licht. Vanaf deze datum is hij werkzaam op het lokale politiebureau van de Kosovo Police in Prizren.

Jan zegt: "Ik volg mijn lokale collega bij zijn werkzaamheden. Mijn ervaring tot nu toe is dat er niet veel wordt gecommuniceerd. Niet intern, maar ook niet met de gemeente, omtrent het gigantische groet Kosovoparkeerprobleem in deze stad, maar ook niet met de rechtbank in verband met strafzaken waarbj de lokale politie ondersteund. Eveneens heeft men hier prachtige doelstellingen met betrekking tot het terugbrengen van de criminaliteit. Ik mis echter de wijze waarop een en ander zou moeten gebeuren. Ik rapporteer mijn bevindingen die moeten leiden tot verbetertrajecten.

Op dit moment is de missie nog niet volledig op sterkte, wat dus inhoudt, dat ik deze week lopend naar het werk ga. De auto heeft mij laten staan en onderdelen zijn niet voorradig".

Voor wat betreft mijn onderkomen kan ik niets anders zeggen dan, perfect. Een eigen appartement op 3 hoog, airconditioning, beveiliging (de vrouw des huizes is scherper als een Belgische herder) en het belangrijkste, alles nieuw. Ik mis alleen regelmatig twee dingen, stroom en water, maar goed, het hoort erbij en heeft ook zijn charme, bijvoorbeeld ingezeept onder douche en in de slaapzak de avond doorbrengen.

Momenteel trekt de winter alweer voorbij. De afgelopen weken temperaturen van  -20 graden en veel, heel veel sneeuw. Echter vandaag een graad of + 10, dus heerlijk in de zon een kopje koffie drinken, aldus Jan.

Bron : KMar magazine

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief