Stichting Marechaussee Contact - Actueel

Luchthaven zet zich schrap voor demo: Extinction Rebellion verrast

"Ik vind het apart" zegt Marlies van den Broek, woordvoerder van Extinction Rebellion. "We hebben een vrolijke leuke demo aangemeld en toestemming gekregen."
De telefoon van Van den Broek liep vol met berichtjes nadat de gemeente een noodverordening afkondigde. Extinction Rebellion gaat zaterdagmiddag demonstreren bij Groningen Airport Eelde, maar de burgemeester heeft alvast de grenzen benadrukt. Zo mag de Burgemeester Legroweg niet geblokkeerd worden en mogen aanwezigen geen spullen bij zich hebben waarmee je over of door de hekken van het vliegveld kan komen.

'Familiegebeuren met kinderen'
Van den Broek voorspelt een opkomst van tussen de 100 en 150 mensen en een 'familiegebeuren met kinderen'. "Er is een stoepkrijtwedstrijd, we gaan jeux-de-boulen. Er speelt een band. Iedereen die de afgelopen jaren onze acties heeft kunnen volgen ziet dat we volkomen geweldloos zijn."
De marechaussee is verantwoordelijk voor de veiligheid op en rond het vliegveld en heeft aangekondigd extra personeel in te zetten. "We houden altijd rekening met een eventuele ordeverstoring" zegt woordvoerder Robert van Kapel. "De marechaussee heeft extra mensen ingeschakeld. Maar we hopen dat ze niet nodig zijn."

Pijlen op luchtvaart
De klimaatactivisten richten dit jaar hun pijlen op de luchtvaart. Eerder stonden ze al bij vliegveld Eindhoven en op Schiphol. Daar lukte het actievoerders om het vliegveld op te lopen. Ze willen dat de subsidies voor luchtvaart verdwijnen. Marlies van den Broek wijst op de miljoenen die volgens haar in het vliegveld worden gepompt, terwijl op veel plekken in Drenthe en Groningen geen openbaar vervoer beschikbaar is.
Daarnaast zouden sommige vliegtuigen nog loodhoudende kerosine gebruiken. "De burgemeester is bang voor ons terwijl al jaren kinderen in zijn gemeente buitenspelen ondanks dat vliegtuigen boven hun hoofd vliegen."

MMT
Burgemeester Thijsen wil vrijdag niet reageren. Hij laat het bij een persbericht van donderdagavond. Daarin zei hij onder meer: "Met deze noodverordening geven we wel aan dat er een rode lijn is: wegen blokkeren en het binnendringen van het luchthaventerrein is verboden. Als dat laatste gebeurt, kan niet gegarandeerd worden dat medische donorvluchten en het Mobiel Medisch Team met de traumahelikopter kunnen opstijgen en landen. Dat moet, voor de gezondheid van een ieder, te allen tijde gegarandeerd zijn."

 

Bron: RTV Drenthe

Lees verder... 20-4-2024

Al 6 jaar een hecht koppel

Al 6 jaar een hecht koppel: Jasper en speurhond Ice zoeken naar vreemdelingen in de haven
Als mechelaar Ice aan een nieuwe werkdag in de haven van Hoek van Holland begint, weet geleider Jasper (35) één ding zeker: "Als we een verstekeling vinden, pakken we hoogstwaarschijnlijk iemands droom op een beter leven af. Maar tegelijk voorkomen we ook een potentieel drama."

Zijn werk als geleider van migratiecontrolehond Ice bij de Koninklijke Marechaussee bezorgt hem vaak een dubbel gevoel. Je kunt het volgens Jasper nooit goed doen. "Je neemt mensen het betere bestaan dat ze zoeken af. Maar ik heb ook vaak genoeg met collega's meegemaakt dat als de hond niet was aangeslagen, ze mogelijk niet levend aan de overkant waren gekomen."

Schrijnende omstandigheden
Jasper komt van alles tegen: slachtoffers van mensensmokkelorganisaties die voor bakken met geld een kaartje kopen voor een transport, terwijl ze onder schrijnende omstandigheden bivakkeren. "Misschien raakt de zuurstof op en dan zitten ze als ratten in de val."

Of Albanezen die in hun thuisland voor een schamel loon zestig tot zeventig uur moeten werken. "Dat zijn mannen van mijn eigen leeftijd", zegt Jasper. "Als ik een Albanees was geweest onder dit soort omstandigheden, zou ik misschien ook huis en haard achterlaten."

Als we bellen met geleider Jasper, is hij op dat moment even aan het knuffelen met de bijna 7-jarige Ice. Een dag eerder wist het koppel het nieuws nog te halen: bij een controle van vrachtwagens die in Hoek van Holland de oversteek naar Engeland maken, vond de ijverige Ice drie verstekelingen uit, jawel, Albanië.

Klik
Geleider en hond zijn al bijna zes jaar samen en ze hebben een bijzondere band. Zijn werk in de Rotterdamse haven noemt Jasper een droombaan en zijn hond is zijn beste maatje. Vanaf het begin hebben ze een klik. "Al heb ik best snel een klik met honden", geeft hij toe.

Ice is een hond die perfect geschikt is voor het speuren naar mensen: slim, behendig en een wil om echt voor een baas te werken. "En hij bruist van de energie, dat vind ik echt mooi", zegt Jasper enthousiast.
Dat energieke moet ook wel, want een dagje vrachtwagens afspeuren is keihard werken. Het is zelfs zo intensief dat het een half uur werken, een half uur pauze is. "Dat is een gouden regel." En soms op warme dagen nog minder, want "als zijn tong op de grond hangt, is het tijd om rustiger aan te doen."
Het varieert hoeveel vrachtwagens Ice per dienst afspeurt, maar het kunnen er soms wel vierhonderd zijn.

Mensengeur
Ice is als energieke hond perfect geschikt voor dit werk: lopen, springen, blaffen, het kan allemaal. Ice is volgens Jasper minder geschikt voor het speuren naar explosieven. Daarvoor zijn honden nodig die rustiger te werk gaan en heel kalm op zoek gaan, want stel je voor dat het explosief afgaat.
Dé grote vraag: hoe speur je mensen op? Drugs, explosieven en geld zijn volgens Jasper een stuk makkelijker dan mensen. Een mens is veel complexer, zegt Jasper: "Ander schoeisel, andere shampoo." Iedereen ruikt anders en daarom is het volgens Jasper een kwestie van oefenen, veel oefenen.

Daarvoor moeten ze mensen verstoppen, steeds verder weg, op steeds moeilijkere plekken, achter muurtjes, in vrachtwagens, maar altijd met een ultieme beloning in het vooruitzicht. "En dan op een gegeven moment is-ie slim genoeg."

Hoe het kan dat een hond in staat is om een mens op te speuren is volgens Jasper nog altijd een groot raadsel. "Of het iemand uit Afghanistan of uit Alaska is, er is één gemeenschappelijke deler, maar wat? We dachten dat het uitgeademde lucht was, maar we zijn erachter dat dat het niet is."
Het is volgens de geleider waarschijnlijk een combinatie van uitgeademde lucht, ammoniak, de geur van bacteriën, maar wat het precies is? "Een hond kan niet praten, hè."

Koeltrailer
In zijn carrière heeft Ice inmiddels zo'n veertig vreemdelingen ontdekt. Iedere keer geeft dat voldoening, maar er is één verhaal waar Jasper erg trots op is. Zijn hond heeft een keer volledig zelfstandig, zonder hulp van Jasper, vreemdelingen ontdekt in een koeltrailer.
Koeltrailers zijn bedoeld voor het vervoer van gekoelde producten, zoals vleeswaren en bloemen. Die zijn vaak hermetisch afgesloten van de buitenwereld. Een geurtje opsnuiven van binnen in de container is dan ook op zijn zachtst gezegd een uitdaging. Ice begon een keer luid te blaffen bij zo'n koeltrailer.
Toen de deuren openden, was er nog altijd niks te zien, maar Ice was ervan overtuigd dat hij goed zat. En inderdaad, nadat een aantal pallets waren verwijderd, kwamen maar liefst zeven Albanezen tevoorschijn.

Pensioen
Jasper is trots op Ice, maar hij weet ook dat zijn mechelaar het werk hoogstwaarschijnlijk minder lang gaat volhouden dan zijn baasje. "Gemiddeld gaan ze na acht of negen jaar met pensioen, maar ik ga wil werk nog wel een tijdje langer doen."

Gelukkig heeft hij de keuze om te bepalen wat er met de hond gebeurt. Als het aan Jasper blijft Ice ook als pensionado bij hem. "Ik heb een dubbele kennel in de auto." Dus er is plek voor Ice en plek voor een nieuwe hond. "Ik ga alles op alles zetten dat hij zijn laatste adem bij mij uitblaast."

 

Bron: Rijnmond

Lees verder... 20-4-2024

Oud-stagiair spil in transportsjoemel Schiphol

Miljoenenbusiness voor criminelen: peperdure ladingen geroofd van Schiphol met hulp van foute medewerkers
SCHIPHOL - Het is een goed georganiseerde en miljoenenbusiness voor criminelen: de roof van peperdure ladingen die via de luchthaven Schiphol binnenkomen. Toch schort het aan urgentie bij opsporing en blijven de grote bazen buiten schot. Het rechercheonderzoek Legergroen rond verdachte Soufiane T. laat zien hoe een lading verdwijnt en weer opduikt.

Pal naast de luchthaven Schiphol ligt het bedrijventerrein Schiphol-Rijk. Vele tientallen logistieke dienstverleners zorgen voor het transport van een deel van de 1,38 miljoen ton aan vracht die via de luchthaven wordt vervoerd. Expeditors is een van de die bedrijven.

In de vroege ochtend 22 december staat bij het bedrijf een vrachtwagen vol met Huawei smartphones en laptops uit China klaar voor transport. Bij de controle van de chauffeur, het kenteken van de vrachtwagen en de benodigde papieren lijkt er geen vuiltje aan de lucht. De chauffeur van het transportbedrijf ANT rijdt rond negen uur weg met de lading die een waarde heeft van tien miljoen euro.

De Koninklijke Marechaussee heeft een 37-jarige man uit Bulgarije aanhouden die betrokken zou zijn bij de diefstal van een lading Apple Watches. De waarde van de 4400 gestolen horloges ligt volgens de marechaussee op ongeveer een half miljoen euro.

Een paar uur later al blijkt dat er iets goed mis is. Expeditors krijgt een telefoontje dat de lading niet conform afspraak op tijd is gelost. De chauffeur reageert niet op meerdere telefoontjes. Waar is hij? En waar is de kostbare lading? Het schade-expertbedrijf TT Experts wordt door de verzekeraar ingeschakeld om onderzoek te doen naar de verdwenen lading.

Oud-stagiair
Onderzoek van het bedrijf en de eveneens ingeschakelde politie wijst uit dat de chauffeur de 23-jarige Soufiane T. uit Amsterdam moet zijn. Op zijn sociale media staat dat hij sinds september 2022 werkzaam is als Passenger Assistent op Schiphol. Hij studeerde bedrijfskunde aan de Hogeschool van Amsterdam en liep eerder stage bij de gemeente Amsterdam en op Schiphol. Een jongeman met een keurige achtergrond.

Uit camerabeelden blijkt dat de vrachtwagen op weg naar de losplaats in Tilburg een tussenstop heeft gemaakt op een parkeerplaats in Vianen. Hier wordt de feloranje trailer met witte deuren om vier minuten voor tien losgekoppeld van de vrachtwagen en blijft achter op het terrein. Al anderhalf uur later, zo tonen de camerabeelden, komt een andere vrachtwagen aanrijden die de lading meeneemt richting de oprit van de A2.

De onderzoekers van de politie en het schade-expertisebedrijf houden rekening met een ontvoering van de chauffeur. Die zijn gemeengoed in het drugscircuit en ook in deze zaak is het een reële optie. Het gaat tenslotte om een fortuin dat in de trailer zit. Maar uit bestudering van beelden in Vianen blijkt dat toch echt dat de chauffeur de vrachtwagen alleen achterliet. Twee dagen voor de jaarwisseling ontdekken de rechercheurs van het politieonderzoek Legergroen dat T. een vlucht heeft geboekt vanuit Brussel naar Marokko. Vanaf dat moment staat hij internationaal gesignaleerd.

Kapitale blunder
Dan krijgen TT Experts en de politie een cadeautje. De producent van de smartphones zegt benaderd te zijn door een persoon uit Dubai aan wie een grote partij van de geroofde telefoons is aangeboden. De aanbieders van het roofgoed hebben een kapitale blunder gemaakt. In een filmpje waarin ze de gestolen miljoenenbuit laten zien, de telefoons uitpakken en opstarten, zijn duidelijk wifi-netwerken te zien op de beeldschermen. Op basis van de netwerken weten de onderzoekers een adres te achterhalen in Den Bosch. Op dezelfde dag doet de politie er een inval. Het is raak. De politie treft een deel van gestolen smartphones aan.

Op een parkeerplaats te Vianen werd een trailer gestolen. De trailer heeft een opvallende oranje kleur en witte deuren.

Op 3 januari volgt een toevalstreffer in Den Haag. Hier stuit de politie op een verdachte die internationaal gezocht wordt. Hij voert op straat een gesprek met een paar Fransen die de politie vertellen dat ze daar zijn vanwege de aankoop van een partij telefoons. De gezochte man heeft een bos sleutels bij zich die de politie naar een opslagbox leidt. De agenten hopen spullen aan te treffen uit het onderzoek waarin de man verdachte is, maar stuiten tot hun verbazing op zeker tienduizend Huawei-smartphones. Ze blijken afkomstig van de Schipholroof.

Corrupte medewerkers geven kostbare vrachten door
Het laat zien hoe snel gestolen wordt verhandeld in het criminele circuit. Vaak is een lading al aangeboden aan helers voordat die is gestolen. „Criminele organisaties weten soms door corrupte medewerkers op Schiphol en bedrijven in de directe omgeving exact wanneer en waar kostbare vrachten binnenkomen”, zegt Robert van Kapel, woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee.

De roof van de Huawei-lading is geen incident. In de afgelopen drie jaar, zijn er – blijkt uit cijfers die De Telegraaf opvroeg bij marechaussee en politie – zeker twaalf kostbare ladingen op of bij Schiphol geroofd, die via de Amsterdamse luchthaven zijn binnengekomen. De totale waarde: zeker zestig miljoen euro. Het zijn bedragen die met de handel in cocaïne worden verdiend.

Er zijn 22 verdachten opgepakt. „Daar zitten veel medewerkers van bedrijven tussen: chauffeurs, overladers, beveiligingsmedewerkers. Veel bedrijven doen geen aangifte uit angst voor imagoschade. Na de diamantroof op Schiphol in 2005 werden zeker 4000 extra camera’s op het terrein geplaatst en is de beveiliging aangescherpt. Maar je blijft gaten houden door vervalste of valse identiteitspapieren en vrachtbrieven en menselijke fouten ”, zegt Van Kapel.

Telefoons duiken na week al op op Marktplaats
Terug naar de ’kerstroof’ van de Huawei apparatuur. Na een week duiken de telefoons overal op. TT Experts ontdekt dat telefoons van het type dat geroofd werd, worden aangeboden op Marktplaats. Ze zijn al de ’retail’ ingegaan. Uit serienummers en foto’s blijkt dat het smartphones van de partij van 22 december zijn. De politie achterhaalt de aanbieder en harkt in Rotterdam opnieuw een partij naar binnen.

En hoe zit het met de chauffeur? Als Soufiane T. vanuit Marokko terugvliegt op Spanje wordt hij opgepakt. T. is nu hoofdverdachte in het onderzoek Legergroen van de landelijke eenheid van de politie en verschijnt op 9 mei voor de rechter. Op de dag van zijn verjaardag. Zijn advocaat, de landelijke eenheid van de politie en TT Experts willen niet inhoudelijk reageren op de zaak.

In het Schiphol-gebied opereren de politie Noord-Holland, de landelijke eenheid van de politie en de marechaussee. Opsporingsbronnen zeggen dat er regelmatig gesteggel is tussen de drie over wie wat doet. En juist bij de ladingroven is belangrijk om snel te opereren. Ook bij de zaak van de Huawei-telefoons was er veel onduidelijkheid en intern strubbelingen binnen de politie over de taakverdeling. Politie, OM en marechaussee ontkennen dit van officiële zijde.

Nauwelijks prioriteit
Een ander punt van zorg is dat opsporing van de ladingrovers nauwelijks prioriteit heeft. „Wij zien echt een groot gebrek aan urgentie. Bij alle partijen. De bedrijven zijn bang voor imagoschade en de politie heeft geen capaciteit. Het gaat om misdrijven waar geen zichtbaar geweld wordt gebruikt, misschien is dat de reden”, zegt TT Experts.

Hoe zit het met de aanpak van foute medewerkers van bedrijven die gerelateerd zijn aan de geroofde ladingen? En de bendes achter de loopjongens? In opsporingsland is iedereen het over eens: om dit soort klussen te klaren zijn ervaring, expertise en een groot distributienetwerk essentieel.

Medewerkers niet vervolgd of zelfs vrijgesproken
Het Openbaar Ministerie Noord-Holland geeft hierop de volgende reactie: ’Hoewel de aard van het feit en de omvang van de buit doen vermoeden dat het plegen ervan zonder interne contacten nagenoeg onmogelijk is, hebben de opsporingsdiensten en het Openbaar Ministerie hulp van binnenuit tot dusver niet of nauwelijks kunnen bewijzen. Medewerkers zijn niet strafrechtelijk vervolgd of vrijgesproken.’

Over criminele organisaties zegt het OM: ’Uit de strafrechtelijke onderzoeken naar ladingdiefstal op Schiphol is geen concrete informatie naar voren gekomen die wijst op inmenging van criminele organisaties’. Het OM zegt dat bedrijven op Schiphol ’regelmatig gewezen geworden op hun eigen verantwoordelijkheid. Commerciële belangen prevaleren soms boven het belang van preventie.’

Na de ’kerstroof’ bleef niet het stil. In januari werden voor bijna 20 miljoen euro aan Apple-producten gestolen en op 25 februari is op Schiphol een lading Apple-producten geroofd met een waarde van zeker tien miljoen euro. Deze keer werd de partij opgehaald bij Kuehne-Nagel. Die deed ook aangifte. Het onderzoek naar de laatste roof, die niet naar buiten is gebracht, is stopgezet, bevestigt het OM: wegens ’een gebrek aan ’daderindicatie’. Betrokkenen bij het onderzoek betwisten dat. Er zouden zouden onder meer beelden zijn van de rovers, die eerder verdachte waren in een grote drugszaak.

Dit verhaal is mede tot stand gekomen op basis van gesprekken met zeker acht bronnen rond onderzoeken naar roven op Schiphol

 

Bron: De Telegraaf

Lees verder... 20-4-2024

Ex-dienstplichtige in gesprek met CDS

‘Ik heb deels dezelfde zorgen’

De zoektocht naar personeel, de oorlogsdreiging en een mogelijke herverkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Het is een greep uit de onderwerpen waarover Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Onno Eichelsheim en ex-dienstplichtige Wibe Ploeg onlangs met elkaar in gesprek gingen.

Met een kritische mail naar de redactie van de Defensiekrant plantte Ploeg het zaadje voor de niet-alledaagse ontmoeting. Hoe staat het er nou eigenlijk voor met de (personele) paraatheid van de Nederlandse krijgsmacht, vroeg hij zich af. Een half jaar later laat hij zich begeleiden naar het kantoor van de generaal in het Plein Kalvermarkt Complex. Nu heeft hij de kans om zijn vragen rechtstreeks aan de hoogste militair van ons land te stellen.

Terugbrengen dienstplicht
Die kans laat de oud-dienstplichtige van de Koninklijke Marechaussee niet onbenut. Al snel gaat het gesprek over de dienstplicht. Ploeg begon in 1982 op die manier zijn carrière bij de krijgsmacht. “Generaal, stelt u zich voor: we zouden nu nog een dienstplicht hebben, zou u die dan afschaffen?” Een duidelijke ‘nee’ volgt. Toch is het volgens Eichelsheim een utopie om te denken dat een dienstplicht zoals die tot eind jaren negentig bestond, kan terugkeren. “Dan heb je een veel grotere krijgsmacht nodig die continu mensen kan opleiden en trainen.”

Varianten omarmen
Maar er zijn volgens de hoogste militair wel varianten die je kunt omarmen om een grotere mobilisatiecapaciteit te creëren. Een voorbeeld daarvan is het succesvolle Dienjaar. “Vanuit mijn perspectief moeten we op termijn enkele duizenden jongeren opleiden en trainen. Elk jaar bied je zo’n groep dan een verkorte opleiding en een positie binnen de organisatie, en daarna de mogelijkheid om bij ons te blijven of reservist te worden. Dat vraagt wel iets van ons als krijgsmacht, maar wij zullen ook moeten leren dat die groep in ons operationeel optreden een rol gaat vervullen. En ik denk dat dat kan.”

Nationaal Militair Museum
Ploeg knikt. Ook zelf heeft hij nog wel een suggestie voor Eichelsheim om meer militairen te werven: “Maak de kaartjes voor het Nationaal Militair Museum in Soesterberg een stuk goedkoper voor potentiële collega’s. Op die manier geef je ze meer inzicht in de organisatie. Is dat een gekke?”

Eichelsheim lacht. “Het is natuurlijk een private partij die het museum exploiteert, dus die moet beoordelen welke prijs eraan gekoppeld is. Maar er zijn best methodes te bedenken waarbij je aspirant-collega’s minder laat betalen. Daar heb je denk ik wel een goed punt.” Ook mag de krijgsmacht zichzelf volgens Ploeg best wat vaker op de borst kloppen om zichtbaarheid te creëren. “Defensie is te bescheiden. Kijk naar de inzet tijdens COVID. Dat ging fantastisch.”

De twee zijn het er in ieder geval over eens dat het personeelsbestand sneller moet groeien dan het nu doet. Onder de Nederlandse bevolking heerst het gevoel dat oorlog nog ver weg is, maar dat is volgens de CDS een misvatting. Met een oorlog binnen ons continent die zich ook nog eens aan de NAVO-grens afspeelt én een tegenstander kent die zich snel herbewapent, kan een conflict niet uitgesloten worden. “Je moet afschrikken om te voorkomen dat je in een crisissituatie terechtkomt."

Mogelijke herverkiezing Trump
Het gesprek gaat vervolgens verschillende kanten op. Maar er is nog een laatste vraag die Ploeg al een tijdje bezighoudt: wat als Trump weer president van de Verenigde Staten wordt? “Ik maak me niet direct zorgen dat hij zich zou terugtrekken uit het bondgenootschap”, stelt de generaal hem gerust. “Het is ook niet in Trumps' belang om Europa los te laten. Wel maak ik me zorgen over sommige uitspraken die hij doet, omdat ze scheuren in het bondgenootschap zouden kunnen laten zien. Dat speelt onze opponenten alleen maar in de kaart.”

Volgens de generaal hebben Trumps' recente uitspraken (“Als NAVO-landen niet betalen, mogen ze worden aangevallen”) daarentegen wel tot gevolg gehad dat Europese landen inzien dat ze hun eigen broek moeten ophouden.

“Het gaat hier wel om óns Europa en óns grondgebied.” Onderlinge samenwerking tussen de Europese landen is dan wel noodzakelijk, stelt hij. “Als je dat kunt koppelen aan de gezamenlijke aanschaf van materieel, dan kun je voor lagere kosten hetzelfde in stand houden. In het gevecht heb je dan ook niet meer vijf logistieke lijnen nodig omdat er evenzoveel verschillende tanks zijn. En je kunt de voorraden uitwisselen.”

Zorgen niet wegnemen
Dan klopt er iemand op de deur. De volgende afspraak wacht. “Ik kan je zorgen misschien niet wegnemen, want ik heb deels dezelfde zorgen”, zegt Eichelsheim tegen zijn gesprekspartner. “Ik kan alleen zeggen dat we op alle domeinen schaken, zodat we er klaar voor zijn als het zover zou komen.”

Tien minuten later moet de generaal écht gaan. De geplande drie kwartier zijn uitgelopen tot een ruim uur. Een ferme handdruk volgt. Misschien dat Ploeg het kantoor niet volledig gerustgesteld verlaat, maar hij vond het wel een ‘bijzonder grote eer’ om op deze manier ontvangen te worden en direct van Eichelsheim te horen hoe hij over de zaken denkt. Een week later mailt hij de redactie opnieuw. “Het was in één woord geweldig.”


Bron: Defensiekrant

Lees verder... 20-4-2024

Vreemdeling glijdt uit

Gisteravond heeft migratiecontrolehond Ice, tijdens een controle, drie vreemdelingen met de Albanese nationaliteit gevonden. De ervaren speurhond bleek na 150 vrachtwagens nog steeds scherp te zijn, wat resulteerde in de vondst. Het drietal gaat het vreemdelingentraject in en de chauffeur is aangehouden als verdachte ter zake mensensmokkel. Dit gebeurt onder leiding van de collega's van @marechaussee_zuid_holland.

En Ice? Die is na z'n dienst beloond met een vette kluif en staat alweer te popelen om aan de slag te gaan.


Bron X.com/marechaussee

Lees verder... 19-4-2024

Het is ‘oorlog’ tussen vier militaire musea, directeur ontslagen

De fusie tussen de vier belangrijkste militaire musea in Nederland is ontaard in een bestuurlijke chaos. Onderling wantrouwen, onveilige werksituaties en diverse arbeidsconflicten hebben ertoe geleid dat een voorgenomen reorganisatie tijdelijk is stilgelegd. Meerdere externe bureaus deden afgelopen maanden onderzoek na klachten van medewerkers, blijkt uit interne documenten. De algemeen directeur is na twee jaar alweer ontslagen.

‘Een verschil in visie op de toekomst’ luidt de officiële reden voor het vertrek van directeur John Sijmonsbergen, die in 2022 aantrad. Hij moest het Nederlands Militair Museum in Soesterberg, het Rotterdamse Mariniersmuseum, het Marechausseemuseum in Buren en het Marinemuseum in Den Helder nog intensiever laten samenwerken.

Maar uit interne documenten blijkt dat het al maanden ‘oorlog’ is op de werkvloeren van de vier afzonderlijke locaties, waar het ministerie van Defensie elk jaar bijna 20 miljoen euro subsidie aan geeft. Vooral in de top van de organisatie rommelt het. De situatie is zo zorgwekkend dat een voorgenomen reorganisatie tijdelijk is stilgelegd, nadat medewerkers meermaals hun beklag deden over hun managers en de raad van toezicht. Dat gaat onder meer over verhoogde werkdruk, verminderde werksfeer en gebrek aan daadkracht.

De voorzitter van de Ondernemingsraad, die pas in juni 2022 aantrad, legde eind vorig jaar zijn functie alweer neer en niet alleen vanwege de werkdruk. In een verklaring spreekt hij van ‘intimiderend gedrag’ van managers. Ook in het management zelf uiten leidinggevenden hun onvrede over de werksfeer. Sommigen spreken zelfs over een ‘onveilige werksituatie’. Meerdere klachten worden door externe bureaus onderzocht.

Onvrede is er niet alleen over negatieve werksfeer. Sommige medewerkers maken zich zorgen over het gebrekkige beheer van de museumstukken. Er zijn diverse meldingen van spullen die spoorloos uit de opslag zijn verdwenen. Mogelijk zijn ze gestolen, verkocht of in de afvalcontainer beland. Medewerkers beklagen zich hierover bij de leiding en de raad van toezicht. Ze vinden het onbestaanbaar dat er zo onzorgvuldig met museumstukken wordt omgesprongen.

De onrust hangt samen met een omvangrijke fusie uit 2014. Vier militaire musea zijn toen achter de schermen opgegaan in één nieuwe organisatie, de Stichting Koninklijke Defensiemusea. Dat blijkt een succes als het gaat om bezoekersaantallen. Die stegen van 270.000 naar gemiddeld 450.000 nu.

Toch rommelt het achter de schermen al jaren. Vooral de kleinere musea vrezen dat alle aandacht uitgaat naar het museum in Soesterberg en dat zij de prijs moeten betalen als dit museum financieel in problemen zou komen. In 2019 neemt de onrust alleen maar toe als defensie het aantal vestigingen terug wil brengen van vier naar twee. Nadat daarover politiek ophef is ontstaan, wordt besloten alleen het Marechausseemuseum in Buren te sluiten, onder meer vanwege de kostbare renovatie die daar moest gebeuren om veilig publiek te kunnen ontvangen. Het Marechausseemuseum krijgt nu een plek in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

Mede vanwege deze verhuizing zijn achter de schermen opnieuw grote veranderingen gaande om de drie overgebleven musea beter met elkaar te laten samenwerken. Dat veroorzaakt veel onrust en onvrede onder het personeel, onder meer bij het Mariniersmuseum in Rotterdam. Zij hebben het gevoel niet te worden gehoord in de nieuwe plannen. Ook vinden zij dat interne procedures niet juist zijn gevolgd.

Vanwege alle onrust zijn de voorgenomen nieuwe veranderingen eind vorig jaar al tijdelijk stilgelegd door de raad van toezicht. Ook werd vlak voor kerst nog een extern onderzoek aangekondigd naar alle problemen op de werkvloer. Na het verschijnen van deze rapportage is directeur John Sijmonsbergen begin deze maand ontslagen.

Vertrouwen in de toekomst
De Stichting Koninklijke Defensiemusea (SKD) erkent in een schriftelijke verklaring dat er ‘afgelopen periode problemen zijn geweest in de organisatie’. Inmiddels is een nieuwe interim-bestuurder aangetrokken die de cultuur, structuur en het bestuur van de stichting op orde moet brengen. ‘We hebben het vertrouwen dat de organisatie op korte termijn weer in rustig vaarwater zal komen’, aldus de verklaring.

Over de meldingen van verdwenen spullen meldt SKD dat er in 2023 onderzoek is gedaan naar hardnekkige verhalen over fraude. Die staken de kop op nadat dit in 2003 in het toenmalige Legermuseum daadwerkelijk was gebeurd. De Holland Integrity Group heeft nu geen onrechtmatigheden in het beheer van de collectie vastgesteld.

Het ministerie van Defensie laat weten vertrouwen te hebben in de interim-bestuurder die samen met de Raad van Toezicht de ontstane situatie zal oplossen.

 


Bron: AD

Lees verder... 19-4-2024

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief

Over Stichting Marechaussee Contact

De Stichting Marechaussee Contact (SMC) is opgericht om een muur van vrienden te vormen rond de Koninklijke Marechaussee. Toegankelijk voor iedereen, die op de hoogte wil blijven van het reilen en zeilen van het Wapen. Het SMC-embleem staat voor de gendarmeriegedachte (de granaat), de verbondenheid met en de trouw aan het Koningshuis (de kroon) en de bereden oorsprong (het hoefijzer).

Doelstelling

Het levendig houden van de belangstelling voor en de verbondenheid met de Koninklijke Marechaussee en het onderhouden of hernieuwen van vriendschappelijke contacten tussen hen die als militair of burger bij het Wapen, Korps Militaire Politie/Koninklijke Marechaussee en/of Korps Politietroepen dienen of gediend hebben. SMC organiseert jaarlijks twee grote reünies, verscheidene over het land verspreide bijeenkomsten en contactmiddagen. Bovendien assisteert SMC bij het organiseren van lichtingsreünies.