Stichting Marechaussee Contact - Actueel

Beveiligers Defensie in Limburg en Brabant lossen bijna dertig keer onbedoeld schot

Beveiligers Defensie in Limburg en Brabant lossen bijna dertig keer onbedoeld schot: ‘Zo’n kogel is ook wel eens door de ruimte gevlogen’

Medewerkers moeten niet klagen over die strengere regels, stelt de commandant van de Beveiligingsregio Zuid in een document dat De Limburger na een beroep op de Wet Open Overheid in handen kreeg. Volgens de commandant is door de harde aanpak ‘het aantal ongecontroleerde schoten drastisch teruggelopen’.

Dat klopt niet, erkent een woordvoerder van Defensie. Het aantal nam juist toe. Hoe dat kan, is niet onderzocht.

Vermoeidheid

Ingewijden stellen dat met name vermoeidheid tot fouten leidt. Binnen de Defensie Bewaking en Beveiligingsorganisatie (DBBO) in Limburg en Brabant wordt al langer geklaagd over personeelstekort.

De meeste van de 28 geregistreerde incidenten bij de beveiligers van Limburgse en Brabantse kazernes vinden plaats bij de overdracht van het wapen na afloop van de dienst. Beveiligers lopen hun ronde met een doorgeladen wapen. Bij de aflossing moeten ze het wapen leeg overdragen aan de opvolger, legt de woordvoerder uit. Voor de veiligheid wordt daarbij de loop in een soort pijp gehouden, zodat een kogel wordt opgevangen als het mis gaat. In het overzicht staat echter ook een vermissing van een magazijn met patronen in Brunssum in 2021.

Volgens de zegsman leidden de onbedoelde schoten niet tot gevaar voor de omgeving. Een betrokkene denkt daar anders over. „Zo’n kogel is ook wel eens door de ruimte gevlogen.”


Bron: De Limburger

Lees verder... 15-4-2024

Controle havengebied: Hardrijder en illegale vreemdeling

NIEUWDORP - Bij een gezamenlijke controle van handhavers in het havengebied Vlissingen-Oost is vrijdagavond het rijbewijs ingenomen van een hardrijder. Ook werd geconstateerd dat iemand illegaal in ons land verbleef, zo werd eerder al bekend.

Agenten van de Zeehavenpolitie voerden samen met medewerkers van de douane, de Koninklijke Marechaussee en agenten van het basisteam controles uit in het havengebied. De handhavers gingen ook in gemixte samenstellingen op pad. Tijdens één van de surveillances werd iemand betrapt die het niet zo nauw nam met de maximumsnelheid.

Op de Sloeweg werd deze man gesnapt terwijl hij 188 kilometer per uur reed. Dat is fors meer dan toegestaan en daarom werd zijn rijbewijs direct ingenomen. Ook werd de man, die afkomstig is uit Portugal maar vanwege zijn werk bij een havenbedrijf tijdelijk in Middelburg verblijft, een boete aangezegd. 

Eerder werd al bekend dat bij de Frankrijkweg een iemand werd meegenomen voor nader onderzoek omdat werd vermoed dat deze illegaal in ons land zou verblijven. Inmiddels zijn er meer details over deze zaak te melden. Aan de controle deelnemende handhavers zagen bij Heinkenszand een automobilist rijden die zich vreemd gedroeg. Reden genoeg om het voertuig te volgen.

Bij de Frankrijkweg in Nieuwdorp volgde uiteindelijk een controle. In de auto bleken een man een een vrouw te zitten. Zij werden beiden meegenomen naar een politiebureau omdat het vermoeden ontstond dat de man (afkomstig uit Madrid, Spanje) zich schuldig maakte aan mensenhandel en de vrouw illegaal in Nederland verbleef.

Volgens een politiewoordvoerder kon uiteindelijk niet worden bewezen dat er sprake was van mensenhandel. Wel werd duidelijk dat de vrouw in juni vorig jaar vanuit Venezuela via Spanje naar ons land was gekomen. Omdat de vrouw illegaal in ons land verbleef, werd ze overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. Die heeft de vrouw op haar beurt overgedragen aan de Marechaussee zodat de vrouw uitgezet kan worden.

 

Bron: HVZZeeland.nl

Lees verder... 15-4-2024

Bestuurder met vals rijbewijs aangehouden

In de Eemshaven is een bestuurder aangehouden, die bleek te rijden met een vervalst rijbewijs van Sierra Leone op zak. Dat gebeurde vorige week dinsdag, maar is nu pas bekendgemaakt door de marechaussee.
De bestuurder werd staande gehouden voor een controle. Het onderzoek loopt, meldt de marechaussee op Instagram.

 

Bron: RTV Noord

Lees verder... 15-4-2024

Voortvluchtige tbs'er overgeleverd uit Tsjechië

De voortvluchtige tbs'er die 7 februari is ontsnapt in Groningen, is overgeleverd uit Tsjechië. De Tsjechische politie hield hem op 26 februari aan tijdens een controle in de plaats Kadan. Het Nederlandse OM heeft Tsjechië toen om overlevering van de man gevraagd.

Vrijdagmiddag 12 april landde hij op Schiphol, onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee (KMar). Hij wordt overgedragen aan de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

De 33-jarige man verbleef in de Van Mesdagkliniek in Groningen, waar hij tijdens begeleid verlof wist hij te ontkomen. Een zoektocht van FASTNL, het Fugitive Active Search Team van de Nederlandse politie volgde. Ook werd er een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd.

 

Bron: Openbaar Ministerie

Lees verder... 13-4-2024

Raad voor de Rechtshandhaving: Handhaving openbare orde door politie krijgt onvoldoende

WILLEMSTAD – De Curaçaose politie kampt met structurele tekorten en uitdagingen in de handhaving van de openbare orde. Dat concludeert de Raad voor de Rechtshandhaving. In zijn rapport benadrukt de Raad dat ondanks adequate wetgeving, de politie essentiële middelen mist om haar taken effectief uit te voeren.

Volgens de Rijkswet Politie en de Politieregeling 2019 is het korps op Curaçao verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde op het eiland. In tijden van crisis, zoals natuurcatastrofes of pandemieën, kan het korps ondersteuning krijgen van de Kustwacht Caribisch Gebied, de Koninklijke Marechaussee, het Vrijwilligerskorps Curaçao en Curaçaose militairen.

151 man
Maar het rapport wijst op significante gebreken in de coördinatie en middelen van de politie. Zo is de personeelssterkte van het korps momenteel niet toereikend, met een officieel tekort van 151 man, wat zijn weerslag heeft op de openbare orde handhaving. Daarnaast zijn de financiële en materiële middelen van de politie ontoereikend om zelfstandig grote incidenten aan te kunnen. In contrast, hebben andere organisaties zoals het Vrijwilligerskorps Curaçao en de Kustwacht voldoende middelen en personeel.

Er wordt ook geconstateerd dat er een gebrek is aan een integrale aanpak in de justitiële keten en dat de overleggen tussen de verschillende organisaties niet frequent genoeg plaatsvinden, zoals voorgeschreven.

Middelen
Het rapport stelt verder dat, ondanks de goede samenwerking tussen de bijstandsorganisaties en het korps, er dringend behoefte is aan verbetering van het beheer en de toewijzing van middelen binnen het de politie zelf om zijn cruciale rol in de handhaving van de openbare orde te kunnen waarborgen.

Deze bevindingen roepen op tot urgente maatregelen om de effectiviteit van de openbare orde handhaving op Curaçao te versterken en de veiligheid van zijn burgers te waarborgen. De Minister van Justitie heeft nog niet gereageerd op het rapport.


Bron: Curacao.nu

Lees verder... 13-4-2024

Zo (on)veilig is parkeren op de Nederlandse vliegvelden

De eerste zonnestralen zijn gearriveerd! Bijna vakantie. Autoblog zocht uit hoe (on)veilig parkeren op de Nederlandse vliegvelden is.

Vorige week werden we opgeschrikt door de brutale diefstal van de Mazda CX-5 van de ouders van deze Autoblog scribent. Gewoon uit P1 van Eindhoven Airport. Met kentekenregistratie reed de dief zo naar buiten. Daarom vroegen wij ons af: is het nog wel veilig om de komende vakantie je auto op onze Nederlandse vliegvelden te parkeren?

Tijd voor een stukje keiharde onderzoeksjournalistiek van jullie favoriete blog. We zijn in de pen en telefoon geklommen en hebben iedereen die er toe doet op onze nationale airports gesproken, inclusief de Koninklijke Marechaussee. Hier onze bevindingen.

Eindhoven Airport
Misschien niet logisch om hier te beginnen, maar omdat dit Brabantse vliegveld de aanleiding was toch maar even eerst naar de lichtstad. Inmiddels de tweede airport van ons land, dus niet onbelangrijk.

Inrijden in de officiële parkeergelegenheden op Eindhoven Airport gebeurt door middel van kentekenherkenning. Er is geen mogelijkheid om een ticket te trekken en daarvoor is gekozen in verband met het gemak. Maar, hoe kan het ook anders, ook vanwege het milieu. Dat kwaadwillenden gewoon naar buiten kunnen rijden is een vervelende bijzaak die vooralsnog kijkend naar de aantallen niet opweegt tegen de voordelen.

De parkeerplaatsen van Eindhoven airport zijn allemaal voorzien van camerabewaking en de beelden die relevant zijn voor een eventueel onderzoek worden met de Marechaussee gedeeld. Daarnaast maken zowel het luchthavenpersoneel als de Koninklijke Marechaussee regelmatig service- en veiligheidsrondes.

Bij eerder uitrijden dan geboekt gaan er geen alarmbellen rinkelen, dat is in de praktijk niet mogelijk, aldus de woordvoerder van de luchthaven. Het is niet aan Eindhoven Airport om te actief te monitoren wanneer wie in- en uitrijdt. Dat schendt ook de privacy van de parkeerders.

Dan de harde cijfers. De reizigers van vorige week hadden gewoon enorme pech, want volgens de Marechaussee waren ze het eerste slachtoffer dit jaar. In 2023 heeft de Marechaussee tweemaal een autodiefstal op Eindhoven Airport geregistreerd.

Schiphol
Onze nationale en grootste luchthaven. Ook hier is in- en uitrijden geregeld door middel van kentekenregistratie. Bij vooraf betalen zal dus ook hier de slagboom bij lang parkeren openen als je eerder wil uitrijden. Dit wordt volgens de luchthaven zelf ook als prettig ervaren door de klanten.

Op Schiphol is wel een alternatief mogelijk, wat tevens milieubewust is want er komt geen papieren ticket aan te pas. Op onze nationale luchthaven is het mogelijk om een parkeerplek te reserveren met je creditcard als identifier. Dan kun je dus alleen in- en uitrijden als je in bezit bent van de juiste creditcard.

In de parkeergelegenheden van Schiphol Airport is 24-uurs surveillance, zowel met camera’s als personeel. Ook staan op de parkeerplaatsen alarmpalen waar je met een druk op de knop een verdachte situatie kunt melden. Aan de andere kant van die knop zit 24/7 een levend persoon.

De autodiefstalcijfers op Schiphol liggen niet verrassend hoger dan op het Brabantse vliegveld. Er parkeren jaarlijks veel meer auto’s op Schiphol dan op Eindhoven Airport. Dit jaar werden er tot nu toe zes auto’s gestolen volgens de cijfers van de Koninklijke Marechaussee. In 2023 twee stuks en gaan we wat verder terug dan valt 2020 op, waar 9 diefstallen zijn geregistreerd.

Rotterdam The Hague Airport
Op steenworp afstand van onze redactie is nog een derde vliegveld te vinden. Overigens zijn alledrie de vliegvelden eigendom van Schiphol, dus je zou verwachten dat veel op dezelfde manier geregeld is.

Hoe het precies op Rotterdam The Hague Airport zit weten we niet, want de woordvoerder die over het parkeerbeleid gaat is op dit moment op een lange vakantie… Nu maar hopen dat zijn auto bij terugkeer gewoon nog op de geboekte parkeerplaats staat.

Cijfers hebben we wel. Veel minder vluchten hier, dus ook minder parkeerders. Dit jaar is er nog geen auto gestolen volgens de cijfers van de Koninklijke Marechaussee. Vorig jaar was 1 reiziger de klos.

Zo (on)veilig is parkeren op de Nederlandse vliegvelden
Nou dat valt helemaal niet tegen dus. We kunnen het eigenlijk niet beter verwoorden dan de KMar het zelf aan ons mededeelde.

Diefstal van auto’s komt, afgezet tegen het grote aantal geparkeerde auto’s op de luchthavens zeer weinig voor. Echter iedere diefstal is er een teveel.
Conclusie Koninklijk Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee heeft op de luchthavens de politietaak dus is de geëigende plek voor aangifte als je gedupeerd bent door een autodiefstal op het vliegveld. Het is echter niet verplicht om hier direct aangifte te doen, dus er is een mogelijkheid dat de cijfers niet volledig zijn. Maar in absolute aantallen kunnen we concluderen dat parkeren op de Nederlandse vliegvelden veilig kan.

Het kan echter geen kwaad als je een onder de boeven populaire auto als de Mazda CX-5 of Toyota RAV4 rijdt om een extra startonderbreker of een fysieke beperking (bijvoorbeeld een Bearlock o.i.d.) te laten monteren. Daarnaast zouden wij onze creditcard gebruiken als identifier bij het boeken van lang parkeren op Schiphol. Toch net een extra zekerheidje.


Bron: Autoblog.nl

Lees verder... 13-4-2024

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief

Over Stichting Marechaussee Contact

De Stichting Marechaussee Contact (SMC) is opgericht om een muur van vrienden te vormen rond de Koninklijke Marechaussee. Toegankelijk voor iedereen, die op de hoogte wil blijven van het reilen en zeilen van het Wapen. Het SMC-embleem staat voor de gendarmeriegedachte (de granaat), de verbondenheid met en de trouw aan het Koningshuis (de kroon) en de bereden oorsprong (het hoefijzer).

Doelstelling

Het levendig houden van de belangstelling voor en de verbondenheid met de Koninklijke Marechaussee en het onderhouden of hernieuwen van vriendschappelijke contacten tussen hen die als militair of burger bij het Wapen, Korps Militaire Politie/Koninklijke Marechaussee en/of Korps Politietroepen dienen of gediend hebben. SMC organiseert jaarlijks twee grote reünies, verscheidene over het land verspreide bijeenkomsten en contactmiddagen. Bovendien assisteert SMC bij het organiseren van lichtingsreünies.