Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Internationale oefening St. Astier

Geplaatst op: 12-1-2009

De valhelm hangt voorlopig nog aan zijn riem, het winkelwagentje met houten en rubberen blokken blijft onder handbereik. De Franse 'hooligan' Jean-Francois speelt nu weliswaar een ontspannen partijtje voetbal met zijn maten, maar houdt tegelijkertijd de bewegingen van de verschillende gendarmerie-eenheden om hem heen scherp in de gaten. "Zitten er ook Nederlanders bij? We zullen ze warm welkom heten", grijnst hij. Dan landt een eerste traangasgranaat midden in het groepje en stuiven de hooligans alle kanten op. 

Het betekent de start van de eindoefening op de gendarmerieschool in het Franse Saint Astier. Daar hebben BE St Astier 1zich gendarmeriekorpsen uit verschillende landen verzameld om gezamenlijk te trainen, van elkaar te leren, kennis en ervaring uit te wisselen over het handhaven van open-bare orde en veiligheid.

Alle ingrediënten zijn daarvoor aanwezig: een groot oefendorp waarin optreden in verstedelijkt gebied kan worden beoefend, leerlingen van de gendarmerieschool die optreden als demonstranten, een afgelegen locatie waar tot in de late uurtjes naar hartelust met loeiende sirenes, traangas en brandende barricades kan worden geoefend.

Het is niet voor niets dat Nederland graag aansluit bij landen als Italië, Spanje, Frankrijk, Roemenië en Portugal die ieder jaar een flinke afvaardiging naar het Franse dorpje sturen. Toch is dat dit jaar vanaf Nederlandse zijde niet helemaal gelukt. Door omstandigheden staat ditmaal slechts een half BE-peloton op het Franse asfalt, hetgeen veel creativiteit vraagt bij planning, uitvoering én logistiek.

Adjudant Gideon Vermeulen van de stafgroep BE West weet dat er rondom het BE-optreden altijd een spanningsveld hangt met het normale dagelijkse, 'echte' werk. "De uitvraag voor BE-personeel is altijd voorzichtig opereren.

De Bijstandseenheid is een neventaak en geen enkele brigade-commandant ziet zijn mensen graag voor een paar weken vertrekken." Hoe het ook zij, de logistieke ondersteuning is dit jaar inBE St Astier 2 ieder geval weer dik in orde. "We hebben onze zaakjes hier goed voor elkaar", grinnikt Vermeulen. "Een eigen loods om onze spullen te stallen. Wasmachines en drogers zodat de natte kleding snel weer bruikbaar is. Kachels op de legeringkamers waar de verwarming niet werkt. We doen er alles aan om het de operationele jongens zo goed mogelijk naar de zin te maken. Zonder logistiek staan zij immers stil in de operaties."

Stil staan is er deze dagen amper bij voor pelotonscommandant luitenant Mark van de Greijn. "We worden over het algemeen goed bezig gehouden door de oefenleiding, al zijn er bij oefeningen op deze schaal ook altijd vervelende wachturen", stelt hij. "Soms zijn ook de opdrachten niet altijd helemaal waar we voor zijn opgeleid, maar dat maakt het niet minder uitdagend en wel erg leuk."

Zo staan de Nederlanders al in de beveiliging van een 'zojuist ontdekt massagraf', maken ze een 'instap' in een huis waarbij een crimineel prostitutienetwerk wordt opgerold en zorgen ze voor het begeleiden en afleveren van criminelen op het lokale politiebureau. "Allemaal opdrachten die niet zo zeer rechtstreeks te maken hebben met het openbare orde-verhaal, maar daarom niet minder uitdagend. Ook best spannend, want dergelijke klusjes doen we niet zo vaak." Dat is ook het grote voordeel van deze oefening in St. Astier, vindt Mark.

Bron : KMar magazine


Andere nieuwsberichten:

Vierde kwartaal 2018

Derde kwartaal 2018

Tweede kwartaal 2018

Eerste kwartaal 2018

Vierde kwartaal 2017

Derde kwartaal 2017

Tweede kwartaal 2017

Eerste kwartaal 2017

Vierde kwartaal 2016

Derde kwartaal 2016

Tweede kwartaal 2016

Eerste kwartaal 2016

Vierde kwartaal 2015

Derde kwartaal 2015

Tweede kwartaal 2015

Eerste kwartaal 2015

Vierde kwartaal 2014

Derde kwartaal 2014

Tweede kwartaal 2014

Eerste kwartaal 2014

Vierde kwartaal 2013

Derde kwartaal 2013

Tweede kwartaal 2013

Eerste kwartaal 2013

Vierde kwartaal 2012

Derde kwartaal 2012

Tweede kwartaal 2012

Eerste kwartaal 2012

Vierde kwartaal 2011

Derde kwartaal 2011

Tweede kwartaal 2011

Eerste kwartaal 2011

Vierde kwartaal 2010

Derde kwartaal 2010

Tweede kwartaal 2010

Eerste kwartaal 2010

Vierde kwartaal 2009

Derde kwartaal 2009

Tweede kwartaal 2009

Eerste kwartaal 2009

Nieuwsberichten vanaf 2019

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!