Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Multicultureel Manager van 2008 El Rahmani

Geplaatst op: 16-1-2009

Majoor El Rahmani kwam in 1972 als vijfjarig jongetje vanuit Oujda in Marokko naar de Achterhoek. Zijn daar al enige jaren werkzame vader wilde het gezin in Nederland een betere toekomst geven. Zoon El zou uitstekend terechtkomen. Na een loopbaan bij de sterke arm, bracht hij het tot plaatsvervangend commandant van de Brigade Politie en Beveiliging van de Marechaussee op Schiphol en vorige maand tot multicultureel manager van 2008. Hoewel vereerd, moest hij eerst weinig van de eretitel hebben, bevreesd als hij was voor arrogant te worden versleten. “Ik ben niet ijdel en heb niks met mannetjesmakerij.”

Door de positieve reacties, ook vanuit de Marokkaanse samenleving, en de verplichtingen die min of meer aan zijn benoeming kleven, besloot Rahmani toch wat met de titel te ‘doen’. Zo geeft hij intussen op verzoek van het bedrijfsleven lezingen en presentaties over Defensie en de Koninklijke Marechaussee, en de kansen daar voor allochtonen. “De mensen moeten weten dat je ongeacht huidskleur of komaf carrière kunt maken bij de krijgsmacht. Verder kan ik tegenwicht bieden aan het negatieve beeld in de samenleving van El Rahmani 2Marokkaanse jongeren. Het kleine deel dat zich schuldig maakt aan criminaliteit en wangedrag, verpest het voor de vele goedwillenden. Die staan nu ook in een kwaad daglicht.

En Rahmani (41), in het bezit van twee paspoorten, kan oordelen. Niet alleen kent hij vanwege zijn achtergrond de Marokkaanse gemeenschap in ons land, door de armoede waarin hij in Oujda ooit leefde weet hij hoe het is om in een achterstandspositie te verkeren. “In Marokko woonden we met de hele familie, dertig man in totaal, in één huis. We sliepen met zes tot zeven personen in een kamer. Toch was ik gelukkig, want geluk zit hem niet in macht en materiaal, maar in eerlijkheid, rechtvaardigheid en betrokkenheid.”

Nieuwe kansen
In Nederland burgerde Rahmani snel in; meldde zich in 1988 bij de Rotterdamse politie en volgde later een officiersopleiding op de politieacademie (1998). Waarna hij in 2006 bij de Koninklijke Marechaussee belandde. Aanleiding was de antiterrorismetraining die hij op Schiphol gaf. “Ze zochten iemand die kon bijdragen aan de veiligheid. Ik zei ja, omdat ik mijn aandeel wilde leveren aan de ‘topsport’ waaraan de marechaussee op de luchthaven doet. Op een afgelegen kazerne zou ik een zachte dood sterven.”


Twee jaar na zijn entree kan Rahmani aardig oordelen over het verschil in werken met de politie. “Militairen zit het uitvoeren van opdrachten in het bloed. Moeten ze naar Afghanistan, dan gáán ze. Een gemiddelde agent vraagt eerst naar het ‘waarom’ van een klus. Toen iemand me polste over een terugkeer, zei ik nee. Ik heb de marechaussee mijn woord gegeven om mijn huidige klus tot een goed einde te brengen. Er liggen nog veel uitdagingen op me te wachten. Bovendien houden zaken als toekomst en loopbaan me nauwelijks bezig, al sta ik altijd open voor nieuwe kansen.”

Hoewel ‘het Wapen’ volgens hem met de aanstelling van personeel van buitenlandse afkomst vorderingen maakt in het allochtonenbeleid, zien sommigen Rahmani nog steeds als vreemde eend in de bijt. “Misschien komt dit doordat ik geen volbloed militair ben en relatief ongevoelig voor rangen en standen. Ik hecht meer waarde aan argumenten en uitstraling. Veel mensen zien de voordelen van het werken met allochtoon personeel echter over het hoofd. Bij de inzet van politie in woonwijken met overwegend donkere bewoners en in de militaire missie in Afghanistan, kunnen ze als kenner van de cultuur als bruggenbouwer fungeren.”

Goede zaak
Rahmani ontdekte ook dat veel minderheden het werken bij de Marechaussee (net als voor de politie) van de hand wijzen. “In hun ogen vecht Defensie in Afghanistan tegen moslims, terwijl onze militairen het daar opnemen tegen terroristen en juist vrede willen brengen. Vanwege onder meer mijn beveiligings-werkzaamheden bij de marechaussee en de award voor multicultureel manager van het jaar, ben ik op internetforums door moslims uitgemaakt voor landverrader en heb ik andere verwensingen naar mijn hoofd gekregen. Het klinkt raar, maar in zekere zin verwelkom ik de kritiek. Veel jongeren nemen het intussen zelfs voor me op en tikken de criticasters op de vingers. Goede zaak, want dit hoort bij het integratieproces.
Zo zie je maar, van wrijving krijg je glans. Zelf maak ik van de situatie gebruik door uit te leggen dat ons land en Defensie allochtonen vanwege hun kwaliteiten uitstekend kunnen gebruiken.”

Bron : Defensiekrant
foto : Richard Frigge AVDD


Andere nieuwsberichten:

Vierde kwartaal 2017

Derde kwartaal 2017

Tweede kwartaal 2017

Eerste kwartaal 2017

Vierde kwartaal 2016

Derde kwartaal 2016

Tweede kwartaal 2016

Eerste kwartaal 2016

Vierde kwartaal 2015

Derde kwartaal 2015

Tweede kwartaal 2015

Eerste kwartaal 2015

Vierde kwartaal 2014

Derde kwartaal 2014

Tweede kwartaal 2014

Eerste kwartaal 2014

Vierde kwartaal 2013

Derde kwartaal 2013

Tweede kwartaal 2013

Eerste kwartaal 2013

Vierde kwartaal 2012

Derde kwartaal 2012

Tweede kwartaal 2012

Eerste kwartaal 2012

Vierde kwartaal 2011

Derde kwartaal 2011

Tweede kwartaal 2011

Eerste kwartaal 2011

Vierde kwartaal 2010

Derde kwartaal 2010

Tweede kwartaal 2010

Eerste kwartaal 2010

Vierde kwartaal 2009

Derde kwartaal 2009

Tweede kwartaal 2009

Eerste kwartaal 2009

Vierde kwartaal 2008

Derde kwartaal 2008

Tweede kwartaal 2008

Eerste kwartaal 2008

Nieuwsberichten vanaf 2018

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!