Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Geweldsbeheersing kern Ambtsinstructie KMar

Geplaatst op: 9-3-2009

De opperwachtmeester schreeuwt, schopt, slaat en deinst er absoluut niet voor terug de wapenstok, peperspray of zelfs zijn dienstpistool tegen een denkbeeldige verdachte te gebruiken. Lijdt de vuurwapendocent misschien aan stress?

Nee hoor. Tijdens een dagje in de banken bij het Landelijk Opleidings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn blijkt de instructeur zichzelf volledig in de hand te hebben.

Zijn lessen zijn een belevenis. Hoe de instructeur bij de opleiding Geweldsbeheersing de niet makkelijk te verteren Ambtsinstructie met kleine toneelstukjes, anekdotes, uitgelezen vol- of humoristische slagzinnen verlevendigt, is uitzonderlijk. Om studenten te leren in welke situatie welke mate van geweld geoorloofd is, stuitert hij regelmatig, volledig ‘omgehangen’, door de klas. Ook schroomt hij niet de aankomend wachtmeesters bij zijn rollenspellen te betrekken. Daarbij accelereert hij regelmatig in twee seconden van nul tot honderd.

Om snel veranderende omstandigheden tijdens een aanhouding na te bootsen, deinst de instructeur er niet voor terug iemand onverwacht de baret van het hoofd te stoten of op veilige afstand met een mes te bedreigen. geweldsbeheersingDat is ronduit confronterend, maar het werkt wel. Veruit de meeste leerlingen slagen met vlag en wimpel voor ‘de Ambtsinstructie’. Dat terwijl ze slechts een van de acht, uitgebreid te motiveren, casussen fout mogen hebben.

De toewijding van de instructeur is debet hieraan. Hij eist perfectie en neemt bij het opdreunen van allerlei definities alleen met foutloos genoegen. Wie de eerste keer hapert, krijgt het advies beter zijn best te doen.

Wie de tweede keer de mist ingaat, kan zijn spullen pakken en zich bij de studiebegeleider melden.

“De Ambtsinstructie is absoluut geen onderwerp om mee te rotzooien. Als je de theorie niet snapt, ben je niet in staat om de wapenstok, peperspray of het dienstpistool verantwoord te gebruiken. Om later problemen bij de officier van justitie te voorkomen, doet iedereen hier gewoon zijn best. Punt!”

De Ambtsinstructie leent zich perfect voor zogenoemd competentiegericht onderwijs. Daarbij draait het niet alleen om de theoretische kennis van de student, maar ook om bijvoorbeeld diens houding, gedrag, zelfstandigheid en creativiteit.

Escalatie
Die aspecten komen tot hun recht in de Hitcom. In deze schietbioscoop confronteert men wachtmeesters in spe met snel escalerende situaties. Het is verbazingwekkend hoe snel je in zo’n scenario wordt meegezogen. Wanneer de meldkamer je naar een melding over een autokraker in de binnenstad dirigeert, gaat het snel helemaal mis. Op het scherm spreekt de collega de man aan. Die doet vervolgens een paar stappen terug, haalt in een vloeiende beweging een pistool tevoorschijn en schiet hem meteen in de buik. De cursist rest niets anders dan de man direct met een schot in het bovenlijf uit te schakelen.

De volgende scène is echter duidelijk anders. Bij een gevalletje huiselijk geweld bedreigt een man in een tuin zijn vrouw met een mes. Zodra hij de agenten ontdekt, richt hij zijn woede op hen. Het is verleidelijk nu ook het dienstpistool te trekken, maar dat mag niet. Na luidkeels de man gemaand te hebben zijn mes neer te leggen, biedt een welgemikte straal peperspray uiteindelijk uitkomst.

De instructeur let er goed op wanneer je welke handelingen verricht of juist nalaat, waardoor een vaak nog redelijk uit te voeren aanhouding in noodweer ontaardt. “Niet in alle situaties heb je een wapen nodig. Met een stoot of een duw kun je vaak erger voorkomen. Maar als ook praten niet meer helpt, rest alleen de ambtsinstructie.”

Bij twee stropers in een natuurgebied werken die methoden niet. Zodra het duo in beeld komt, trekt de collega-agent meteen haar vuurwapen en sommeert hen de geweren op de grond te leggen. Gelijktijdig dient de cursist haar voorbeeld te volgen. Gebeurt dit, dan volgen beide mannen het bevel op. Maar reageer je niet of te laat, dan heeft de instructeur onder de knoppen de mogelijkheid het incident een andere wending te geven en doet één van de stropers een poging zijn geweer te richten.

 “Het neerschieten van een verdachte is voor iedereen, dus ook voor een marechaussee, strafbaar. Voor zoiets moet je je altijd voor de rechter verantwoorden. Die weegt ieder detail van de aanhouding op een goudschaaltje. Toch benadrukken we tijdens de opleiding dat als het echt niet anders kan je niet bang moet zijn je wapen te gebruiken. Als je de regels maar  kent.”

Meer volume
De Hitcom is niet interactief. Veel studenten hebben daardoor moeite om tegen de ‘doofstomme’ verdachten te schreeuwen. Dat is in de praktijk wel noodzakelijk om te intimideren en te de-escaleren. “De ervaring leert dat ze hier vrij snel overheen zijn. De dames gaan vaak het ergst tekeer. Het volume waarmee zij een verdachte op andere gedachten proberen te brengen, is soms buitengewoon. Ook met je stem kun je overtuigend overkomen.”

Bron : Defensiekrant


Andere nieuwsberichten:

Vierde kwartaal 2017

Derde kwartaal 2017

Tweede kwartaal 2017

Eerste kwartaal 2017

Vierde kwartaal 2016

Derde kwartaal 2016

Tweede kwartaal 2016

Eerste kwartaal 2016

Vierde kwartaal 2015

Derde kwartaal 2015

Tweede kwartaal 2015

Eerste kwartaal 2015

Vierde kwartaal 2014

Derde kwartaal 2014

Tweede kwartaal 2014

Eerste kwartaal 2014

Vierde kwartaal 2013

Derde kwartaal 2013

Tweede kwartaal 2013

Eerste kwartaal 2013

Vierde kwartaal 2012

Derde kwartaal 2012

Tweede kwartaal 2012

Eerste kwartaal 2012

Vierde kwartaal 2011

Derde kwartaal 2011

Tweede kwartaal 2011

Eerste kwartaal 2011

Vierde kwartaal 2010

Derde kwartaal 2010

Tweede kwartaal 2010

Eerste kwartaal 2010

Vierde kwartaal 2009

Derde kwartaal 2009

Tweede kwartaal 2009

Eerste kwartaal 2009

Vierde kwartaal 2008

Derde kwartaal 2008

Tweede kwartaal 2008

Eerste kwartaal 2008

Nieuwsberichten vanaf 2018

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!