Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Herdenking gevallenen

Geplaatst op: 4-5-2011

Defensie heeft vandaag alle militairen en burgers van het Koninkrijk der Nederlanden die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen of terreur, tijdens militaire conflicten en vredesmissies zijn omgekomen herdacht. Plechtigheden waren er zowel in heel Nederland als in het buitenland.

Op de Dam in Amsterdam legde Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm namens de5 mei 2010 generaals krijgsmacht een krans bij het Nationaal Monument. Hij werd daarbij geflankeerd door zijn vier operationele commandanten.

Minister-president Mark Rutte plaatste een krans in het gezelschap van onder andere Defensieminister Hans Hillen. Militairen en oudgedienden uit de hele Defensieorganisatie verzorgden het ceremonieel, van erehaag tot kranswacht.

Een hoornblazer van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso blies het signaal Taptoe.

De Koninklijke Marechaussee hield na afloop de wacht bij het monument en de gelegde kransen en bloemen.

Grebbeberg

De landmacht coördineerde de plechtigheid op Militair Ereveld Grebbeberg, ter herdenking van alle militairen die sinds 1940, waar ook ter wereld, het leven lieten bij de uitvoering van de militaire dienst. Vóór de ceremonie was er een stille tocht onder begeleiding van de marechaussee en de politie. Militairen van 11 Infanteriebataljon Garderegiment Grenadiers en Jagers bemanden in een uniform uit 1939 de erewachtposten. Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten generaal-majoor Mart de Kruif legde kransen met Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven waarna een defilé langs de ruim 800 graven volgde.

Den Helder

De marine herdacht alle gevallen militairen der zeemacht en van het koopvaardijpersoneel in Den Helder. Een gewapende wacht, deputaties van marine-eenheden en de Marinierskapel der Koninklijke Marine verzorgden de ceremoniële plechtigheid bij het monument `Voor hen die vielen'. Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom en commodore André Kraak plaatsten namens de Koninklijke Marine en de Commandant der Strijdkrachten een krans. Hetzelfde deden burgemeester Koen Schuiling en wethouder Pia Bruine namens gemeente Den Helder.

Soesterberg

Vier F-16's van vliegbasis Volkel vlogen een zogenoemde missing-man formatie boven voormalig Vliegbasis Soesterberg. Foto: ministerie van Defensie

Boven het monument voor de gevallenen op voormalig vliegbasis Soesterberg vlogen 4 F-16's van vliegbasis Volkel een zogenoemde missing-man formatie waarbij één van de jachtvliegtuigen de formatie verlaat als symbool voor de overledenen. Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jac Jansen legde een krans bij het monument.

Scheveningse Bosjes

De Koninklijke Marechaussee herdacht bij de Waterpartij in de Scheveningse Bosjes de gevallenen van het Englandspiel en overig inlichtingenwerk. Tussen 12 maart 1942 en 1 april 1944 werden 59 Nederlandse agenten direct na hun parachutelanding in ons land gevangen gezet. Slechts 5 overleefden dit. Onder de slachtoffers bevonden zich ook 10 marechaussees. Plaatsvervangend Commandant Koninklijke Marechaussee generaal-majoor Hans Leijtens legde een krans namens Het Wapen.
Englandspiel 2010
'herdenking 'Englandspiel'

Koninkrijk der Nederlanden in het Caraïbisch Gebied

Burger- en militaire autoriteiten, nabestaanden van gevallenen en deputaties van de krijgsmacht hielden een herdenkingsplechtigheid bij het monument op het Waaigat op Curaçao. Personeel van de marine, landmacht en Curaçaose Militie verzorgde het ceremonieel. De gouverneur van Curaçao, de minister-president en de Commandant der Zeemacht in het Caraïbisch Gebied plaatsten een krans.

Missiegebieden

Op Kandahar Airfield legde contingentscommandant kolonel Rob van Oirschot een krans. Daarna zei aalmoezenier majoor George Martens dat dit moment een groot goed is, want "het was niet onze oorlog, maar het is wel onze vrijheid."

Naast eerdergenoemde plaatsen leverden militaire eenheden en vertegenwoordigers een bijdrage aan dodenherdenkingen, onder meer in Assen, Breda, Den Bosch, Eindhoven, Kornewerdezand, Leeuwarden, Maastricht, Middelburg, Rotterdam, Steenwijk, Texel en Waalre. Ook Nederlandse vertegenwoordigers in het buitenland en militairen in verschillende missiegebieden, zoals op het Zuid-Afghaanse Kandahar Airfield en in het noordelijk gelegen Kunduz, hebben aandacht besteed aan de Dodenherdenking.

De Nederlandse kwartiermakers van het Deployment Element in Kunduz hielden tijdens een speciaal appèl een sobere herdenkingsceremonie. Deze was in het bijzijn van een grote delegatie Duitsers waarbij de Nederlanders te gast zijn.

Bron : Defensie


Andere nieuwsberichten:

Vierde kwartaal 2017

Derde kwartaal 2017

Tweede kwartaal 2017

Eerste kwartaal 2017

Vierde kwartaal 2016

Derde kwartaal 2016

Tweede kwartaal 2016

Eerste kwartaal 2016

Vierde kwartaal 2015

Derde kwartaal 2015

Tweede kwartaal 2015

Eerste kwartaal 2015

Vierde kwartaal 2014

Derde kwartaal 2014

Tweede kwartaal 2014

Eerste kwartaal 2014

Vierde kwartaal 2013

Derde kwartaal 2013

Tweede kwartaal 2013

Eerste kwartaal 2013

Vierde kwartaal 2012

Derde kwartaal 2012

Tweede kwartaal 2012

Eerste kwartaal 2012

Vierde kwartaal 2011

Derde kwartaal 2011

Tweede kwartaal 2011

Eerste kwartaal 2011

Vierde kwartaal 2010

Derde kwartaal 2010

Tweede kwartaal 2010

Eerste kwartaal 2010

Vierde kwartaal 2009

Derde kwartaal 2009

Tweede kwartaal 2009

Eerste kwartaal 2009

Vierde kwartaal 2008

Derde kwartaal 2008

Tweede kwartaal 2008

Eerste kwartaal 2008

Nieuwsberichten vanaf 2018

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!