Nederlands Kustwachtvliegtuig vindt boot met migranten

Gepubliceerd op: 17-9-2014

Afbeelding verwijderd

Het vliegtuig van de Nederlandse Kustwacht, dat ter ondersteuning van Frontex, het Europees agentschap dat de buitengrenzen van de Europese Unie bewaakt, heeft gisterochtend tijdens een patrouillevlucht zuid van Sicilië een rubberboot aangetroffen met ongeveer 50 migranten. Hierop is op aangeven van de bemanning van het Kustwachtvliegtuig een zogenaamde Search and Rescue(SAR), een reddingsactie, in gang gezet. De migranten zijn hierop door de Italiaanse autoriteiten opgepikt en aan land gebracht.

Het vliegtuig van de Nederlandse Kustwacht is voor vier weken gestationeerd op het eiland Pantelleria, ten zuidwesten van Sicilië. Het verleent ondersteuning aan het Europees agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de lidstaten van de Europese Unie (FRONTEX) en vliegt dagelijks patrouillevluchten in het maritieme grensgebied tussen de Italiaanse en Noord-Afrikaanse kust. 

Voor deze operatie zijn drie vliegers van de Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Marine en drie waarnemers van Koninklijke Marechaussee, Douane en Rijkswaterstaat op Pantelleria gestationeerd.

De operatie wordt, wat Nederland betreft, geleid door de Koninklijke Marechaussee onder auspiciën van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief