Koning reikt nieuwe Standaard uit

Gepubliceerd op: 16-10-2014

Koning Willem-Alexander reikte donderdag 16 oktober op het Binnenhof in Den Haag een nieuwe Standaard uit aan luitenant-generaal Hans Leijtens, commandant van de Koninklijke Marechaussee. Na veertig jaar wordt de Standaard van de Koninklijke Marechaussee (KMar) vervangen, in het jaar waarin de KMar tevens haar 200 jarig bestaan viert.

Afbeelding verwijderd
toespraak door CKMar luitenant-generaal Hans Leijtens (foto : Eelco Bouwman)

De koning kon ook putten uit eigen ervaring, zo zei hij. De Marechaussee is immers niet alleen belast met de grensbewaking en de bewaking van de burgerluchtvaart, maar sinds 1908 ook met de beveiliging van de Koninklijke familie. Hoe serieus die taak wordt genomen, had Willem-Alexander naar eigen zeggen in zijn jeugd op kasteel Drakensteyn al ervaren.

Op het vorige exemplaar van de Standaard stond nog het Wapen der Koninklijke Marechaussee, nu vermeldt de standaard alleen 'Koninklijke Marechaussee'. De reden hiervoor is dat de KMar intussen een zelfstandig krijgsmachtdeel is geworden.

Op 26 oktober 1814 tekende Koning Willem I het besluit tot oprichting van het Corps de Marechaussée, een bereden politiekorps met een militaire structuur.  In 1908 wijst Koningin Wilhelmina de beveiligingstaak van de paleizen toe aan de inmiddels Koninklijke Marechaussee. Vanaf 1919 maakt de KMar officieel deel uit van het Nederlandse politiebestel. Op 29 oktober 1931 kreeg de Koninklijke Marechaussee uit handen van koningin Wilhelmina de Standaard uitgereikt. In 1998 werd de Koninklijke Marechaussee een zelfstandig krijgsmachtonderdeel.

De Standaard is van oudsher het richtpunt van een militaire eenheid. Het was één van de sleutelmomenten uit de geschiedenis van de Koninklijke Marechaussee. Op 29 oktober 1974 werd het doek van de standaard na precies 43 jaar trouwe dienst voor de eerste keer vervangen. Het zijden doek was destijds in een dermate slechte conditie geraakt dat werd besloten een nieuw doek te laten vervaardigen. Dat versleten exemplaar heeft een ereplaats gekregen in het Marechausseemuseum in Buren.

Bij de ceremonie op het Binnenhof was ook prins Pieter-Christiaan aanwezig, die na afloop zei het een mooie plechtigheid te hebben gevonden. Namens het kabinet woonden de ministers Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) de overhandiging bij.

Afbeelding verwijderd
en zo werd de standaard in 1931 uitgereikt

Een foto-impressie staat in het album op deze website. Zie ook de NOS video.

Bron : SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief