Arrestaties door KMar in zaak mensenhandel en mensensmokkel

Gepubliceerd op: 23-4-2015

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag 21 april in Rotterdam en Zaandam drie mannen en één vrouw aangehouden als verdachten van mensenhandel en mensensmokkel.

Mensenhandel
Een rechercheteam van de brigade recherche van de Koninklijke Marechaussee startte in februari 2015 een onderzoek naar mensenhandel door Roemenen. Roemeense vrouwen werden door de organisatie via diverse internetsites geprostitueerd. Contact met klanten werd door één van de mannen onderhouden waarna ze op een ander adres werden Afbeelding verwijderdontvangen. Ook werden de vrouwen ingezet als escort. In andere gevallen werd een hotelkamer gehuurd en werden de klanten daar ontvangen. De vrouwen moesten twee derde van de inkomsten afdragen. Van het bedrag dat zij overhielden moesten zij onder andere zelf de huur, beltegoed en eten betalen. 

Aanhoudingen
De Koninklijke Marechaussee heeft in dit onderzoek in Rotterdam drie Roemenen aangehouden als verdachten van mensenhandel. Op diverse locaties in Rotterdam werden panden doorzocht. De twee mannen en één vrouw in de leeftijd tussen de 35 en 40 jaar zijn inmiddels ingesloten.

Mensensmokkel
Een ander team van de recherche van de Koninklijke Marechaussee heeft onderzoek gedaan naar meerdere mensensmokkel incidenten waarbij Syrische vreemdelingen vanuit Italië en Griekenland naar Nederland werden gesmokkeld. 

Arrestatie
Naar aanleiding van dit onderzoek werd dinsdag een 47-jarige man uit Zaandam als verdachte aangehouden en werd zijn woning doorzocht. Ook deze persoon is inmiddels ingesloten. Meerdere aanhoudingen in deze zaak worden niet uitgesloten.

De Koninklijke Marechaussee zal onder leiding van het Landelijk Parket verder onderzoek verrichten in beide zaken. De brigade recherche van de Marechaussee houdt zich voornamelijk bezig met het verrichten van projectmatige opsporingsonderzoeken naar mensensmokkel en mensenhandel.

De Koninklijke Marechaussee (KMar), het Openbaar Ministerie (OM), de politie, de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) en het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) werken intensief samen om meer zicht te krijgen op migratiestromen. Daarbij is het doel om de georganiseerde mensensmokkel op te sporen en smokkelaars te vervolgen. Deze organisaties werken daartoe samen binnen een zogeheten Multidisciplinair team.

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief