'Veteranen dragen intense ervaringen en herinneringen mee'

Gepubliceerd op: 26-5-2016

Op dinsdag 24 mei heeft burgemeester A.J. Borgdorff van Binnenmaas het Draaginsigne Nobelprijs VN-militairen uitgereikt aan vijf veteranen uit Binnenmaas.

In 1988 is aan de dertien VN-vredesmachten die in de periode van 1948 tot 1988 een vredesoperatie uitvoerden, de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. Nederland heeft tot aan 1988 deelgenomen aan acht van die VN-vredesmissies: Libanon (UNOGIL en UNIFIL), Egypte (UNEF-1), Westelijk Nieuw-Guinea/West-Irian (UNTEA), Congo (UNOC), Yemen (UNYOM), India/Pakistan (UNIPOM) en Syrië/Jordanië, Israël/Palestina, Syrië, Jordanië, Egypte, Libanon (UNTSO).

Afbeelding verwijderdAls erkenning voor de ruim 9.000 Nederlandse veteranen van die acht vredesmachten heeft de minister van Defensie vorig jaar besloten een draaginsigne ‘Nobelprijs VN militairen’ in te stellen.

Vijf veteranen die aan deze vredesmissies hebben deelgenomen en woonachtig zijn in Binnenmaas, hebben aangegeven hun Draaginsigne bij de uitreiking in de gemeente in ontvangst te willen nemen. Het gaat om de heren T. Sandor, J. Swier, A. Heester, A. Bijl en J. Rozeboom die allen hebben deelgenomen aan de UNIFIL-missie.

'Veel UNIFIL-veteranen noemen hun uitzending ‘de moeder aller missies’. Daar zit uiteraard een kern van waarheid in', sprak burgemeester Borgdorff, 'voor Libanon was er niet veel ervaring met dergelijke vredesmissies. In Libanon is veel geleerd en zo werd dat de opmaat voor de latere missies van onze krijgsmacht.

Eén van die leerpunten was de zorg voor de militairen. Niet alleen tijdens de missie, maar ook daarvoor en zeker daarna. Veteranen zoals u dragen hun intense ervaringen en herinneringen gedurende het leven lang met u mee. Dat hoef ik u niet te vertellen. In positieve en in negatieve zin. Ook de families van de veteranen, hier gelukkig in grote getale aanwezig, kunnen daarover meevertellen. Het werk van de militair heeft ook op het thuisfront veel impact. En zonder de steun van het thuisfront is het voor een militair veel moeilijker zijn werk goed te doen.Nog steeds stappen Nederlandse militairen regelmatig in het vliegtuig om ergens ter wereld aan hun missie te beginnen. Uw missie betekent ook voor deze militairen veel, omdat daarvan de lessen zijn getrokken waar zij nu baat bij hebben.

Ik ben zeer verheugd dat ik een kleine rol mag vervullen in het laten blijken van de publieke waardering voor de rol die u als veteraan heeft vervuld in een vredesmissie.'

Bron : hetkompasonline.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief