Orders voor nieuw textiel van 'oude' vezels

Gepubliceerd op: 16-6-2016

Twee Belgische bedrijven gaan Defensie 50.000 witte en groene handdoeken en circa 53.000 groene overalls leveren. Het Kleding- en Uitrustingbedrijf (KPU) in Soesterberg ondertekende vandaag met beide firma's een contract.

Sorteren van militaire kleding.
In het nieuwe textiel is een hoog percentage gerecycled textiel verwerkt: 36% en 14%. De bedrijven Jules Clarysse N.V. en Seyntex N.V. zijn erin geslaagd om veel herbruikbare vezels in nieuwe textielproducten te verwerken.

Afbeelding verwijderdKleding hergebruiken
Sinds 2010 moet de Rijksoverheid 100% duurzaam inkopen. Daarvoor zijn verschillende initiatieven genomen. In januari 2014 begon categoriemanager bedrijfskleding Rijk luitenant-kolonel Rob van Arnhem met het bijzonder project 'Verwerking post consumer textiel in nieuwe producten met recycling'. Gebruikte en afgeschreven kleding van Defensie wordt sindsdien niet meer verbrand, maar gerecycled en teruggebracht tot herbruikbare vezels. Dat product biedt Defensie aan als hoogwaardige grondstof aan de markt. Nieuwe leveranciers moeten gerecyclede vezels gebruiken in nieuw textiel.

Gangmaker duurzaamheid
Steeds meer marktpartijen proberen te voldoen aan de vraag naar 100% duurzaam ingekochte goederen. Daardoor ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden. Defensie is een van de grotere gangmakers achter duurzamer geproduceerde kleding. Dat betekent minder verspilling van grondstoffen door hergebruik. Omdat Defensie mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verder wilde helpen, is ervoor gekozen om retour gestuurde kleding voor verdere verwerking met de hand te laten  sorteren door mensen met een arbeidsbeperking.

Bron : defensie

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief