Zwolse veteranen krijgen Draaginsigne Nobelprijs Militairen uitgereikt

Gepubliceerd op: 10-4-2017

Zeventien Zwolse veteranen hebben vanmorgen het Draaginsigne Nobelprijs Militairen uitgereikt gekregen door burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle en Bataljonscommandant Bert Stam. 

Afbeelding verwijderdDe zeventien insignedragers zijn allemaal in Libanon op vredesmissie geweest. Het Draaginsigne Nobelprijs Militairen is ingesteld als blijk van erkenning van de ruim 9.000 Nederlandse militairen die tussen 1948 en 1988 aan VN-vredesmissies hebben meegewerkt.

UNIFIL
In die periode waren er in totaal dertien vredesmissies. Nederland nam deel aan acht vredesmissies en verreweg de meeste Nederlandse militairen namen deel aan de uitzending naar Libanon onder de naam 'United Nations Interim Force in Lebanon', UNIFIL.

Het was de eerste ‘verre missie’ sinds de oorlog in Oost-Azië en had een grote impact.

In Zwolle wonen 29 veteranen die in Libanon hebben gediend. Zeventien van hen stelden prijs op een persoonlijke uitreiking van het insigne. Dat gebeurde vanmorgen in de De Buitensociëteit in Zwolle.

De plechtigheid werd georganiseerd door de Vereniging Veteranen Zwolle in samenwerking met het Veteraneninstituut. Op 24 juni wordt de Nederlandse Veteranendag 2017 gehouden. 

Bron : rtvoost.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief