Marinefregat Van Amstel vangt weer drugs

Gepubliceerd op: 29-4-2017

Zr. Ms. Van Amstel heeft in het Caribisch gebied opnieuw grote partijen drugs onderschept, totaal 1.100 kilo. Het was de 3e en 4e vangst in twee weken. Bij de laatste actie werd vanuit de boordhelikopter op de motoren van een smokkelvaartuig geschoten. Dat gebeurde omdat de verdachte motorboot niet wilde stoppen, ook niet na waarschuwingsschoten.

Afbeelding verwijderdDe NH90 maritieme-gevechtshelikopter (foto) had de zogenoemde go-fast in de gaten gehouden totdat de Van Amstel in de buurt was. Toen het bootje, na stopsignalen, er met hoge snelheid vandoor ging, zette de NH90 de achtervolging in. Omdat ook waarschuwingsschoten geen effect hadden, schakelde de boordschutter de buitenboordmotoren van de go-fast uit.

Boardingteam
Daarna lanceerde de Van Amstel zijn snelle motorvaartuigen (RHIB’s) met een boardingteam van de Amerikaanse Kustwacht. De vier opvarenden werden aangehouden en met de smokkelwaar overgedragen aan de Amerikaanse marine. Een van hen was bij de actie gewond geraakt. Na medisch verzorging aan boord van de Van Amstel is hij naar een ziekenhuis gevlogen.

Grote partij drugs
Eerder in de week was er ook een melding van een verdachte go-fast. Die bevond zich op 8 uur varen van Zr. Ms. Van Amstel. Het multipurposefregat stoomde naar de opgegeven locatie, terwijl een Amerikaans patrouillevliegtuig het bootje in de gaten hield. Eenmaal ter plaatse wist de NH90 de go-fast te stoppen, waarna een boardingteam van een Amerikaans patrouilleschip de bemanning inrekende. Het trof aan boord een grote partij drugs aan.

De vijf opvarenden van de motorboot waren uitgeput door de slechte weersomstandigheden en golven tot wel 2,5 meter hoog.

Stationsschip
Zr. Ms. Van Amstel is op dit moment stationsschip van de Koninklijke Marine in het Caribisch gebied. Het M-fregat maakt in die rol deel uit van een multinationale antidrugsoperatie. Drugsbestrijding is 1 van de hoofdtaken van Defensie in het gebied.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief