Hulptroepen voor Schiphol-zomer II

Gepubliceerd op: 7-7-2017

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol gaat deze zomer dertig reservisten inzetten bij de paspoortcontrole om de topdrukte die deze zomer wordt verwacht in goede banen te leiden. Zij krijgen een cursus grensbewaking van zes weken.

Op dit moment loopt er ook een proef met één gewone burger op Schiphol. Ook die heeft een opleiding van zes weken gehad en draagt een uniform, maar geen wapen. Hij doet paspoortcontroles en zit naast een collega van de marechaussee die wel een wapen heeft. De proef wordt na de zomer geëvalueerd, in de tussentijd gaan er geen andere burgers aan het werk.

Geen gewone burgers
Reservisten zijn burgers die naast hun gewone baan parttime bij Defensie in dienst zijn Ze kunnen worden ingezet bij nationale gebeurtenissen zoals bosbranden of in dit geval dus de grensbewaking op Schiphol. Reservisten krijgen een algemene militaire opleiding.

De marechaussee krijgt ook hulp van andere militairen en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Vandaag is de eerste dag waarop topdrukte wordt verwacht op de luchthaven. In een interview met De Telegraaf zegt staatssecretaris Sharon Dijksma dat het kabinet er alles aan doet om een herhaling van de problemen in mei te voorkomen.

Zo krijgt Schiphol hulp van vijftig mensen van de DJI, die normaal gesproken in gevangenissen werken. En door militairen in te zetten bij controles aan de grens en in de havens kunnen de marechaussees die daar nu werkzaam zijn, worden ingezet op Schiphol.

"Het blijft druk. Mensen zullen ook moeten wachten, maar je hoeft echt geen dag van tevoren te komen als je een vlucht wilt halen", zegt Dijksma in de krant. De staatssecretaris voerde overleg met Schiphol en KLM na lange wachtrijen op de luchthaven in de meivakantie, die tot veel frustratie bij reizigers leidden.

Kritiek
De Marechausseevereniging is tegen de inzet van mensen zonder ervaring in grensbewaking. "Een normale opleiding duurt meer dan een jaar. Dat heeft te maken met onder meer wet- en rechtskennis die je moet opdoen. Dat kan niet in zes weken", zei voorzitter Schuitema in het NOS Radio 1 Journaal.

"Het lijkt alleen een administratieve controle, maar het is meer dan dat. Jihadisten die terugkeren moeten herkend worden. Profileren kun je alleen door jarenlange ervaring. En als onbewapende medewerker kun je weinig. Als er een terrorismedreiging is en je zit achter de balie, moet je dus maar hard wegrennen."

Weg
Vandaag krijgen de scholen in het midden van het land als eerste vakantie. Dat leidt ook op de weg tot extra drukte. De verwachting is dat de drukste dagen, en dan met name in Duitsland en Frankrijk, waarschijnlijk eind juli, begin augustus zijn. Dan hebben alle scholen in Nederland vakantie, is de bouwvak begonnen en hebben ook de meeste mensen in het buitenland vrij. Vooral in Duitsland wordt door alle wegwerkzaamheden veel overlast verwacht.

Bron : nos.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief