'Laffe moord op wachtmeester Hoekman mogen we nooit vergeten'

Gepubliceerd op: 11-7-2017

Het graf van wachtmeester Geerard Hoekman wordt opnieuw aangepakt. 124 jaar geleden werd hij in Oss neergeschoten omdat hij de criminelen daar keihard aanpakte. Dezelfde misdadigers openden zijn graf en besmeurde het. Vandaag gaat zijn graf opnieuw op de schop, maar dit keer voor restauratie.

Afbeelding verwijderdHoekman was een onbuigzame Zeeuwse protestant die in de jaren tachtig van 19de eeuw keihard optrad tegen de criminaliteit in Oss. Deze daadkrachtige houding, aangevuld met zijn protestantse achtergrond, zorgde ervoor dat hij veel kwaad bloed zette in de Osse onderwereld. Vrij snel werden plannen beraamd om de wachtmeester uit de weg te ruimen. Op tweede Paasdag 1893 keerde Hoekman’s avonds laat terug van zijn ronde en werd vanuit een hinderlaag doodgeschoten.

Aanvankelijk verliep het moordonderzoek maar moeizaam, de befaamde Osse zwijgplicht deed z'n werk. Totdat de criminelen twee weken na de begrafenis in hun overmoed besloten het lijk op te graven. Naar verluidt om het stoffelijk overschot in drie stukken te snijden en te verdelen op de stoep van de fabrikant Jurgens, de pastorie van de deken en de marechausseekazerne - vertegenwoordigers van de economische, geestelijke en wereldlijke macht.

Laffe daad
De uitvoering verliep anders: nadat ze wel een herdenkingskrans voor Hoekman met stront hadden besmeurd, werden de mannen gestoord tijdens het openen van het graf. Deze grafschennis kreeg al snel landelijke bekendheid en leidde tot grote verontwaardiging. Ook in Oss werd schande gesproken over deze laffe daad en het zorgde ervoor dat Ossenaren gingen praten wie de daders zouden zijn. Uiteindelijk werden vier verdachten voor het gerecht gebracht en tot gevangenisstraffen variërend van tien jaar tot levenslang veroordeeld.

De zerk van Hoekman is 10 juli 2017 naar een restauratie-atelier in Lith gebracht zodat het keurig is hersteld voor de herdenking van de sterfdag van de wachtmeester, volgend jaar, 125 jaar na dato.

foto van Brabants Historisch Informatie Centrum - BHIC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief