Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Speurhond Explosieven: Een neus voor gevaar

Geplaatst op: 22-6-2008

Een uitbreiding van zes naar vijftien speurhondgeleiders en een vernieuwde website. Voldoende aanleiding om weer eens een bezoekje te brengen aan de sectie Speurhonden Explosieven, onderdeel van de brigade Politie & Beveiliging op de luchthaven Schiphol. "We zitten in de lift", constateert adjudant Ronald Bergkamp tevreden.

Luchthaven Schiphol is natuurlijk een voor de hand liggend doelwit voor terroristische aanslagen en dus kan het belang van de speurhond explosieven moeilijk overschat worden. "We worden gemiddeld 10-15 keer per dag ingezet. Dat lijkt erg veel, maar heeft ook te maken met het feit dat we tegenwoordig ook direct bij onbeheerde bagage worden geroepen. Zo'n 70-80 procent van onze inzet is op Schiphol, maar we doen ook grote evenementen zoals de NAVO-top, of koninklijke bezoeken in het land", zegt Bergkamp. De hondensectie werkt bij die 'overige' inzetten nauw samen met het KLPD, waar overigens ook een deel van de opleidingen plaatsvindt. De honden zijn en blijven namelijk eigendom van het KLPD afdeling Levende Have.

De opleiding van een speurhond start als 'ie zo'n anderhalfjaar oud is en duurt 8-10 maanden. "Daarin trainen we de hond op het herkennen van een tiental basisstoffen die gebruikt kunnen worden bij de fabricage van explosieven. Belangrijkste eigenschappen in een speurhond, meestal herders, zijn intelligentie, zoekdrift, buitdrift, sociaal ingesteld, werklust en een onverschrokken karakter. Eenmaal opgeleid gaat een hond zo'n tien jaar mee, daarna is het echt wel op", weet Bergkamp.

Hecht team
Hond en begeleider vormen altijd een vast team. "Je werkt nooit met andermans hond", zegt wachtmeester Robin Ent, samen met zijn hond Layka net gecertificeerd en bezig met zijn inwerkperiode. speurhond"De hond gaat ook altijd mee naar huis. Je moet kunnen lezen en schrijven met je hond, leren de tekens te begrijpen die je hond afgeeft. Is hij moe, chagrijnig, het spelletje wellicht beu? Toch belangrijk om te weten als je wordt ingezet om explosieven op te sporen!"
Ronald vult aan: "Dat is tegelijk ook het verschil met een drugshond. Als die eens een pakketje coke mist, is er nog geen man overboord. Bij explosieven wordt het dan een heel ander verhaal." De beide hondengeleiders zijn het roerend over één ding eens: een hond is het beste mobiele detectiemiddel dat er bestaat. "En dat is wetenschappelijk bewezen", benadrukt Ronald. "De hondenneus is supergevoelig, is in staat honderden verschillende stoffen te ruiken. Die neus verslaat een sniffer (elektronisch apparaat dat geuren detecteert) met afstand."
 
Wisselwerking
Een korte demonstratie in een loods op Schiphol maakt duidelijk dat die woorden niet overdreven zijn. Zowel Wodam als Layka hebben geen enkele moeite de verstopte buisjes met geurmonsters te vinden en gaan braaf zitten of liggen bij de verdachte locatie. Ook de wisselwerking tussen hond en geleider is goed zichtbaar: de hond ziet het geheel als een spelletje, heeft een enorme buitdrift maar zoekt soms chaotisch. Het is dan de geleider die enige structuur in het zoekpatroon aanbrengt en de
hond bijvoorbeeld ook op hoogte kan laten zoeken. Maar tussen de stapels kratten, dozen en gereedschapskisten met
evenzoveel verleidelijke geurtjes weten te pikken. En dat is toch beide honden de monsters met de geur van explosieven er feilloos uit een hele geruststelling.

"Belangrijk is dat we regelmatig van werk- en trainingslocatie wisselen om de afwisseling voor de hond zo groot mogelijk te houden", zegt Ronald. "Het moet voor het beest ook een uitdaging blijven. Daarom zijn we de ene dag actief in de bagagekelders, dan weer in de terminal tussen de passagiers, of we worden op meldingen afgestuurd door de meldkamer. En zolang het voor de hond een geinig spelletje blijft, hebben wij er alle vertrouwen in. Want die neus...die is onovertroffen!"

Meer informatie over de sectie is te vinden op de vernieuwde website : www.speurhondenkmar.nl

Bron : Markrant


Andere nieuwsberichten:

Vierde kwartaal 2017

Derde kwartaal 2017

Tweede kwartaal 2017

Eerste kwartaal 2017

Vierde kwartaal 2016

Derde kwartaal 2016

Tweede kwartaal 2016

Eerste kwartaal 2016

Vierde kwartaal 2015

Derde kwartaal 2015

Tweede kwartaal 2015

Eerste kwartaal 2015

Vierde kwartaal 2014

Derde kwartaal 2014

Tweede kwartaal 2014

Eerste kwartaal 2014

Vierde kwartaal 2013

Derde kwartaal 2013

Tweede kwartaal 2013

Eerste kwartaal 2013

Vierde kwartaal 2012

Derde kwartaal 2012

Tweede kwartaal 2012

Eerste kwartaal 2012

Vierde kwartaal 2011

Derde kwartaal 2011

Tweede kwartaal 2011

Eerste kwartaal 2011

Vierde kwartaal 2010

Derde kwartaal 2010

Tweede kwartaal 2010

Eerste kwartaal 2010

Vierde kwartaal 2009

Derde kwartaal 2009

Tweede kwartaal 2009

Eerste kwartaal 2009

Vierde kwartaal 2008

Derde kwartaal 2008

Tweede kwartaal 2008

Eerste kwartaal 2008

Nieuwsberichten vanaf 2018

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!