Wandelen langs verleden Indische Nederlanders

Gepubliceerd op: 23-9-2017

Afbeelding verwijderdMuseum Bronbeek presenteerde onlangs het 1e exemplaar van de wandelgids ‘Indië in Velp en Rozendaal: een wandeling’. De rijk geïllustreerde uitgave neemt de wandelaar mee in het Nederlands-Indische historie. De route door Velp en Rozendaal leidt langs plaatsen die herinneren aan bekende en minder bekende mensen met een Indisch verleden.

Museum Bronbeek met daarvoor het monument uit 1990 dat de militairen gedenkt van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger. 2 bronzen figuren verbeelden een Molukse en een Nederlandse fuselier.

Zo vindt men op Heiderust in Velp het graf van Rudolf MacLeod (1856-1928). Deze officier van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) was van 1895 tot in 1902 getrouwd met Margaretha, beter bekend als de roemruchte Mata Hari. In totaal zijn meer dan 20 mensen en hun levensverhalen uitgelicht.

Neem de beroemde Mina Kruseman (1839-1922). Geboren in Velp en getogen in Indië ontwikkelde zij zich tot een radicale feministe. In haar boek ‘Een huwelijk in Indië’ klaagde ze de Europese maatschappij aan vanwege de positie van getrouwde vrouwen in haar tijd.

Afbeelding verwijderdGouverneur van Ceylon
De resten van landgoed Overbeek herinneren aan Lubbert Jan Baron van Eck (1720-1859). Geboren in Velp vertrok hij als 20-jarige naar Indië en schopte het tot gouverneur van de Hollandse bezitting Ceylon (Sri Lanka). Hij stierf schatrijk. In zijn testament stond dat er van zijn 42 slaven 15 vrijgelaten moesten worden. 500 rijksdaalders moesten over 10 arme Velpse gezinnen worden verdeeld.

De wandeling van 8,5 of 12,5 kilometer begint op station Velp. De route leidt langs 32 locaties, waaronder het landgoed Bronbeek. Het museum geeft een overzicht van de Nederlandse geschiedenis in Indië. De wandelaar kan op adem komen bij Indisch café-restaurant Kumpulan. De route eindigt op station Arnhem Presikhaaf.

Meer dan alleen een wandelgids
‘Indië in Velp en Rozendaal: een wandeling’ is niet alleen bruikbaar als wandelgids, maar ook te lezen als uitgave van 62 pagina’s vol informatie over het Nederlands Indisch verleden. Het boek is te koop in de museumwinkel van Bronbeek. De gids is geschreven door Marthe Gaspar-Raven, tot 2012 werkzaam als bibliothecaris in Museum Bronbeek. Assistent-conservator/registrator Museum Bronbeek Eky Reiss leidde het project.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief