Luitenant-admiraal Bauer aanvaardt commando over krijgsmacht

Gepubliceerd op: 5-10-2017

"Het KNMI waarschuwt vandaag voor stormachtig weer… hoe toepasselijk." Het zijn de eerste woorden van de nieuwe Commandant der Strijdkrachten (CDS). Door het aftreden van generaal Tom Middendorp eerder deze week, verliep de ceremonie anders dan gepland. Desondanks aanvaardde luitenant-admiraal Bauer vanmorgen met veel genoegen het commando. Daarmee kreeg hij de leiding over de Nederlandse krijgsmacht.

Luitenant-admiraal Bauer wil nadrukkelijk 'nee' zeggen als een opdracht niet uitvoerbaar is.

In zijn eerste speech als CDS sprak luitenant-admiraal Bauer duidelijke taal: "Ik zal nadrukkelijk 'nee' zeggen als een opdracht van de politiek, een gewenste missie, niet uitvoerbaar is. De keuze om de krijgsmacht in te zetten is natuurlijk een politieke verantwoordelijkheid, maar het is mijn verantwoordelijkheid als Commandant der Strijdkrachten om de politiek te adviseren over de uitvoerbaarheid."

Sobere ceremonie
Tijdens de korte, sobere ceremonie in een helikopterhangaar op vliegbasis Gilze-Rijen, werd hij toegesproken door de nieuwe, demissionair minister van Defensie Klaas Dijkhoff. Die werd gisteren zelf beëdigd door de koning. "Ik had niet verwacht hier te staan. Maar u waarschijnlijk ook niet."

Dijkhoff verwees in zijn speech ook naar de problemen bij Defensie, die naar voren kwamen door het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). "Het grootste goed dat de krijgsmacht bezit, zijn de mannen en vrouwen. Dappere mannen en vrouwen die bereid zijn hun leven te geven. Wij zijn het aan die mannen en vrouwen verplicht om ervoor te zorgen dat zij hun werk met de juiste middelen en zo veilig mogelijk kunnen doen."

Tegen Bauer zei Dijkhoff: "U treedt aan in een tijd waarin weer investeringen worden gedaan, in zowel materieel als personeel. Er is meer geld voor versterking en vernieuwing van de krijgsmacht. Veel succes."

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief