Benelux-luchtruim geniet warme belangstelling van Russen

Gepubliceerd op: 16-10-2017

De Russische Federatie voerde onlangs een ongewapende, militaire Open Skies observatievlucht uit boven de Benelux en Duitsland. Het Open Skies Verdrag (OSV) geeft de deelnemende partijen, onder strikte voorwaarden, mogelijkheden militaire vluchten uit te voeren in elkaars luchtruim om het grondgebied te observeren.

Afbeelding verwijderdEen Antonov AN-30-B (afb.) Open Skies toestel van de Russische luchtmacht landde afgelopen maandag op het Brusselse militaire vliegveld Melsbroek om de vlucht voor te bereiden. De Russen dienden dinsdag het vluchtplan in. Dat werd geaccordeerd.

Belgische Air Traffic Controller begeleidt
Vanaf de landing in België tot het met het definitieve vertrek uit het luchtruim van de Benelux morgen, vormde het BENELUX Arms Control Agency (BACA) het aanspreekpunt voor de Russische bemanning. Een Belgische Air Traffic Controller begeleidde vandaag de vlucht over Nederlands grondgebied; een uniek staaltje van integratie van Benelux-activiteiten.

Bijzonder is dat het Russische quotum voor 2017 voor OSV-vluchten reeds is verbruikt. Dat deze vlucht toch nog mag plaatsvinden, heeft te maken met een oude regeling met de West-Europese Unie (WEU). Die staat het Rusland toe boven hun quotum een dergelijke vlucht uit te voeren.

Het Open Skies Verdrag is in 1992 ondertekend. Momenteel doen er 34 landen aan mee. Het Verdrag heeft als doel het onderlinge vertrouwen en de transparantie van de deelnemende landen te vergroten. De Benelux-landen zijn gezamenlijk één partij van het Open Skies Verdrag.

De vluchten worden met speciale vliegtuigen uitgevoerd, voorzien van opnameapparatuur en sensoren. Die zijn verzegeld totdat er inspectie is verricht door de geobserveerde partij(-en) op het startpunt. Pas daarna kan goedkeuring voor het vluchtplan worden gegeven.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief