Meer munitie bij Defensie mogelijk onveilig

Gepubliceerd op: 24-10-2017

Er is waarschijnlijk veel meer mis met de munitie van Nederlandse militairen in Mali. Defensie verbiedt de militairen gebruik te maken van antitankmunitie en rookgranaten.

De munitie heeft mogelijk te lijden gehad onder hoge temperaturen. Dat was ook het geval bij de 60 mm-mortiermunitie. Daardoor kwamen in 2016 twee militairen om het leven. De granaat ontplofte in de buis en de twee militairen hadden geen schijn van kans. De partij werd kort daarop door defensie vernietigd.

De militairen zullen nu dus ook de antitankmunitie en rookgranaten niet meer gebruiken tot die zijn vervangen door nieuwe, gekeurde munitie.

81 mm-mortieren
Ook is per 13 oktober een schietverbod uitgevaardigd voor de 81 mm-mortieren, die bij de missies in Mali en Litouwen in gebruik zijn. Hier is er volgens Defensie geen probleem met de munitie maar met het wapen zelf, dat bestaat uit een buis waar de militairen de granaat in laten vallen. De prestaties van het wapen bleken volgens Defensie tijdens een gewone controle af te wijken van de standaard.

Temperatuur liep op tot 63 graden
De munitie van de Nederlandse missie in Mali is blootgesteld aan veel te hoge temperaturen. Dat blijkt uit het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid van vorige maand naar het mortierongeluk in Kidal waarbij twee militairen om het leven kwamen. De munitievoorraad in Kidal lag opgeslagen in een witte stalen zeecontainer:

Afbeelding verwijderdFoto's: Onderzoeksraad voor Veiligheid / Defensie)

Deze zeecontainer was niet voorzien van een zonwerend scherm of van klimaatbeheersing. De temperatuur in de container liep op tot 63 graden Celsius. Volgens de fabrikant van de 60mm mortiergranaten mocht de munitie niet warmer worden dan 50 graden Celcius.

Zonnescherm
Normaal gesproken keurt de Militaire Commissie Gevaarlijke Stoffen (MCGS) de inrichting van munitieopslagen in missiegebieden. Maar in Mali is dat niet gebeurd. De MGCS heeft nog wel geadviseerd dat de munitiecontainer tegen de zon zou moeten beschermd door middel van een zonnescherm, maar dat advies is destijds dus niet opgevolgd.

De ongeveer 290 Nederlandse militairen in Mali zijn sinds zaterdag weer aan de slag voor VN-missie Minusma. De missies waren begin deze maand stilgelegd voor extra veiligheidscontroles na een vernietigend rapport over het dodelijke mortierongeluk in Mali.

Bron : rtlnieuws.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief