Staatssecretaris Visser: “Streng optreden tegen ernstige misdragingen.”

Gepubliceerd op: 13-11-2017

Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser gaat streng optreden tegen misdragingen binnen de krijgsmacht. Dit stelt Visser in een reactie afgelopen vrijdag aan de Kamer na recente berichten over misdragingen. ‘‘Defensie moet melders verwelkomen en slachtoffers ondersteunen. Hierbij moeten zij erop kunnen vertrouwen dat Defensie actie onderneemt bij meldingen en ontoelaatbaar gedrag bestraft. Hierbij zal niet worden geschroomd om daders van misdragingen te ontslaan. Hierover mag bij niemand twijfel bestaan’’, aldus de staatssecretaris.

Afbeelding verwijderdStaatsssecretaris Visser (l)

De staatssecretaris zegt dat iedereen zich vrij moet voelen gedragingen en situaties te melden die niet in een veilige werkomgeving thuishoren. Zij heeft daarom besloten tot onafhankelijk extern onderzoek naar de wijze waarop invulling wordt gegeven aan die veilige omgeving en hoe deze kan worden verbeterd. De staatssecretaris kondigt in de brief ook aan dat er een extern feitenonderzoek komt naar de specifieke zaak van ontoelaatbaar gedrag bij de luchtmobiele brigade.   

Visser: ‘‘Defensie beschikt over een unieke cultuur. Een cultuur van saamhorigheid, kameraadschap en sterk groepsgevoel. Dit is een kracht, maar kan ook een keerzijde hebben. Recente incidenten op het gebied van integriteit en veiligheid hebben dit aangetoond. Samen met alle defensiemedewerkers willen de minister en ik werken aan een cultuur waarin elkaar aanspreken normaal is en medewerkers zich vrij voelen om gedragingen of situaties te melden die niet in een veilige omgeving thuishoren.’’

Veilige werkomgeving
Volgens de staatssecretaris heeft iedereen recht op een veilige werkomgeving. Een omgeving waarin geen sprake mag zijn van ontoelaatbaar gedrag. Mocht dit toch voorkomen, dan verwacht de staatssecretaris van alle defensiemedewerkers en vooral van commandanten dat zij ontoelaatbaar gedrag signaleren, melden én ingrijpen. De staatssecretaris heeft inmiddels de hoofden van de defensieonderdelen er op gewezen dat normoverschrijdend gedrag niet wordt getolereerd en dat daar streng tegen moeten worden opgetreden.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief