Molukse KNIL-veteranen erkend

Gepubliceerd op: 20-11-2017

Op 21 november ontvangt de Inspecteur-Generaal der Krijgsmachten (IGK), Hans van Griensven, Molukse veteranen van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) op landgoed De Zwaluwenburg. Het ministerie van Defensie heeft in kaart gebracht wie van deze veteranen recht heeft op een onderscheiding en officiële veteranenstatus. Op de bijeenkomst worden de onderscheidingen uitgereikt, meldt de Volkskrant. 

Afbeelding verwijderdDe bijeenkomst is het effect van overleg tussen de Maluku4Maluku, een actie -en werkgroep van Molukkers, en de IGK. Maluku4Maluku komt op voor de rechten van de eerste generatie Ambonezen (de oorspronkelijke bewoners van Ambon, maar ook de naam die gegeven werd aan KNIL-militairen op Ambon), KNIL-militairen en Molukkers. Ongeveer honderd KNIL-veteranen die meegevochten hebben in de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949) leven nog.

Het KNIL bestond van 1830 tot 1950 en omvatte niet alleen Molukse militairen. KNIL was het leger in Nederlands-Indië en bestond uit beroepsmilitairen van Nederlandse oorsprong, aangevuld met personeel uit de kolonie. Het was aan het KNIL om het Nederlandse gezag te doen gehoorzamen en indien nodig te handhaven.

De Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog eindigde toen Nederland de soevereiniteit over Indonesië uitriep. Wanneer er in 1950 een eind komt aan het KNIL, bestaat het nog uit 65.000 militairen, waarvan 4.000 Ambonese militairen. Zij gaan tijdelijk naar Nederland, maar zullen uiteindelijk niet meer terugkeren. Eenmaal in Nederland krijgen zij vaak geen veteranenpensioen en ontvingen zij geen soldij, het soldatenloon. Ook onderscheidingen en de veteranenstatus liepen zij veelal mis.

Op de bijeenkomst op het landgoed De Zwaluwenberg, dat de IGK en zijn staf in gebruik heeft, is ruimte voor 80 veteranen. Het landgoed is sinds 1951 eigendom van de Staat der Nederlanden. Hans van Griensven, de huidige IGK, is eveneens Inspecteur der Veteranen. Dit houdt in dat van Griensven zich bekommert om de zorg, erkenning en waardering van veteranen.

Na het laatste overleg op 18 november is er door het veiligheidsteam, dat bestaat uit de Gemeente Hilversum, het Ministerie van Veiligheid en Justitie, staf van de IGK en Maluku4Maluku afgesproken dat het verzamelpunt van de delegatie op de Korporaal van Oudsheusdenkazerne plaatsvindt. Dit is een militaire basis gelegen aan de Noordweg. Oorspronkelijk was het verzamelpunt Hotel van der Valk Hilversum. Deze maatregel is doorgevoerd uit veiligheidsoverwegingen.

Voor mei 2018 staat een grote reünie voor KNIL-Ambonezen op het Veteraneninstituut in Doorn gepland. Daar is plek voor circa 250 mensen, inclusief begeleiding. De reünie is in stand gekomen door de samenwerking tussen Maluku4Maluku en Kolonel Ludy de Vos, directeur van het Veteraneninstituut.  De aanstaande Veteranendag in Den Haag op 30 juni 2018 zal de eerste zijn waarbij KNIL-Ambonezen aanwezig zullen zijn. Van Griensven heeft toegezegd dat er een speciale tent voor KNIL-Ambonezen zal zijn.

Bron : hilversum.hu.nl
foto : Spaarnestad Photo

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief