Premier prijst militairen op ‘Duits’ Kamp Castor

Gepubliceerd op: 2-12-2017

Minister-president Mark Rutte is onder de indruk van de bijdrage van Nederlandse militairen in Mali. Dat zei hij gisteravond tijdens een bezoek aan Kamp Castor in Gao. De premier sprak met militairen aan de vooravond van de officiële kampoverdracht aan het Duitse contingent.

Afbeelding verwijderdPremier Rutte spreekt met militairen van de langeverkenning-staakgroep Desert Falcon (afb).

Kamp Castor is de hoofdlocatie van de Nederlandse militairen die bijdragen aan de VN-missie Minusma. Na 3 jaar Nederlandse opbouw en verantwoordelijkheid heeft het Duitse contingent het beheer van het kamp vanmorgen overgenomen. De Duitsers zitten al 2 jaar naast de Nederlanders op Kamp Castor en zijn hun belangrijkste partners in de zogenoemde Sector East van Minusma.

Bijpraten
Rutte kwam naar Gao in gezelschap van Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer. Rutte sprak met militairen van de langeverkenningstaakgroep Desert Falcon. Die verzamelen in Noord-Mali informatie over sociale, politieke en veiligheidssituatie. Ook werd hij bijgepraat over het werk van het logistieke detachement, dat de verkenningsmissie mogelijk maakt.

Voor de troepen
Op het centrale plein van Kamp Castor stond Rutte voor de troepen. “Jullie doen fantastisch werk, met lange afstandsverkenningen, die de ogen, oren en soms ook de tanden van de missie vormen. Dit is nog steeds een hele grote missie. En we zien de effecten. Vluchtelingen en ontheemden die terugkeren naar Mali. Tegelijkertijd komt het aantal mensen dat Mali uit reist stapje voor stapje onder controle. Door de instabiele ring rond Europa te stabiliseren, zorgen jullie er mede voor dat Europa veilig blijft. En dat werk is niet zonder gevaar. Dus ik wil afsluiten met een warm applaus voor jezelf.”

Radioboodschap
Vanmorgen zwaaide de premier een patrouille van de verkenners uit. Hij sprak bij dat vertrek een boodschap in voor de lokale radiostations in de omgeving van Gao. Dit deed de eerste minister ter ondersteuning van de Nederlandse operatie. Die is gebaat bij een goede informatievoorziening van de lokale bevolking in het onherbergzame gebied.

Het bezoek van Rutte aan Gao volgde op een gesprek met president Ibrahim Boubacar Keïta in hoofdstad Bamako.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief