Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Defensie: Kroon had ernstig incident direct moeten melden

Geplaatst op: 19-1-2018

Er is nooit een zwijgrecht voor het melden van geweld. Dat zegt het ministerie van Defensie in reactie op de verklaring van Marco Kroon.

Kroon is een oorlogsheld, hij ontving de hoogste militaire onderscheiding voor z'n moedige optreden in Afghanistan. Maar mogelijk is daar in Afghanistan, ruim 10 jaar geleden, ook iets gebeurd wat niet in de haak is.

Geheim
Onderzoek moet daar nu duidelijkheid over geven. Kroon schakelde tijdens een geheime missie een vijand uit die 'een ernstig gevaar' vormde voor de operatie, zijn collega's en hemzelf. Hij hield het incident lange tijd geheim. Als reden noemde hij de 'grote politieke en militaire gevoeligheid' en het 'hoge afbreukrisico'. "Ik wilde en kon de operatie niet in gevaar brengen."  

Een woordvoerder van Defensie stelt echter dat Kroon dit niet had mogen verzwijgen.

'Geen zwijgplicht'
"Marco Kroon had dit incident in 2007 bij zijn toenmalige leidinggevende moeten melden", zegt Klaas Meijer, woordvoerder van Defensie. "Dat zijn alle militairen verplicht, of ze nou van de special forces zijn of niet. Er is geen zwijgplicht voor het melden van geweld. Het OM moet zich nu over deze zaak buigen.'' 

Bron : rtlnieuws.nl


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2018

Tweede kwartaal 2018

Eerste kwartaal 2018

Nieuwsberichten van voor 2018

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!