'Overblijfselen van gesneuvelde Nederlanders in anoniem massagraf'

Gepubliceerd op: 22-1-2018

Afbeelding verwijderd

De restanten van de Nederlanders die om het leven kwamen bij de Slag in de Javazee in 1942, liggen vermoedelijk in een anoniem massagraf. Dat meldt De Telegraaf. De krant baseert zich op een onderzoek door de Indonesische nieuwssite Tirto.id.

Hr. MS. De Ruyter, een van de Nederlandse oorloggschepen die zonken tijdens de Slag in de Javazee (afb)

Tirto.id sprak met anonieme medewerkers van het bedrijf dat de scheepsresten zou hebben verwerkt én met een grafdelver. Die zou vlakbij de haven van Brondong op Oost-Java grote hoeveelheden menselijke resten hebben begraven.

Karel Doorman
Bij de Slag in de Javazee kwamen ongeveer 900 Nederlandse militairen om het leven, onder wie oorlogsheld Karel Doorman. Hun overblijfselen werden illegaal geborgen. De verdwijning van het zeemansgraf kwam in 2016 aan het licht tijdens een duikexpeditie.  

Vorige week vrijdag werd bekend dat een officieel onderzoek van Nederland en Indonesië geen spoor opleverde van de schepen of daders. De schepen zijn zonder vergunning van de Indonesische autoriteiten op industriële wijze geborgen, aldus het onderzoek. Wie dat heeft gedaan, is niet meer vast te stellen. Op de lokale markt is 'voor zover bekend' bij de Indonesische autoriteiten geen schroot van de schepen aangeboden.

Zeemansgraf voor 900 Nederlandse militairen:

  • De kruisers Hr. Ms. De Ruyter, de Hr. Ms. Java en de Hr. Ms. Kortenaer vergingen op 27 februari 1942 tijdens de Slag om de Javazee in de oorlog met Japan
  • Daarbij kwamen meer dan 900 Nederlandse en ruim 250 Indonesische militairen om het leven.
  • De verdwijning van het zeemansgraf kwam eind 2016 aan het licht tijdens een duikexpeditie door het Karel Doorman Fonds naar de wrakken. De duikers troffen wel sporen aan en sonaropnamen laten de afdruk van schepen op de zeebodem zien.
  • De schepen waren het graf van vele honderden opvarenden en ze waren van grote historische waarde voor Nederland.
  • De overlevenden en nabestaanden zijn geïnformeerd over de verdwijning van de oorlogsgraven. Defensie benadrukt dat het van groot belang is voor overlevenden en nabestaanden om te achterhalen wat er met de schepen is gebeurd.
  • Het is volgens internationaal recht verboden om oorlogsgraven te schenden, laat staan de schepen te bergen, zonder de toestemming van Nederland. Ook het internationale humanitaire oorlogsrecht beschermt oorlogsgraven.

Bron : rtlnieuws

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief