’Hou Sint-Maarten kort’

Gepubliceerd op: 31-1-2018

Het Nederlandse hulpgeld voor Sint-Maarten mag alleen nog maar naar de wederopbouw. De miljoenen vanuit ons land zijn niet bedoeld om de lokale politici te helpen de eilandbegroting rond te krijgen.

Afbeelding verwijderdDe puinhopen op Sint-Maarten na de orkaan van september vorig jaar zijn enorm. Maar niet alle hulpgeld lijkt voor de wederopbouw te worden aangewend. Dat zegt VVD-Kamerlid André Bosman en hij wordt daarin gesteund door enkele andere partijen. Morgen debatteert de Kamer over het hulpgeld en de liberaal zal dan hameren op de juiste besteding daarvan.

Nederland heeft 550 miljoen euro toegezegd voor de wederopbouw van Sint-Maarten. Daarvan wordt in elk geval 40 miljoen geschonken om de begroting van het door een orkaan getroffen eiland voorlopig te stutten, zo heeft Den Haag beloofd.

Bosman vindt het ’jammer’ dat dit gebeurd is en wil dat er in de toekomst niet meer dergelijke begrotingssteun wordt gegeven. Het Kamerlid vindt dat de eilandpolitici de financiële huishouding vóór de orkaan al niet op orde hadden. Door ze nu geld te geven om hun begroting rond te krijgen, draagt Nederland de lasten van dat slechte beleid, vindt Bosman. De liberaal wijst erop dat de belastingheffing bijvoorbeeld al niet op orde was. De VVD’er wil dat de begroting van het eiland daarom hoogstens nog gestut wordt met leningen, niet meer met giften.

Onder meer de SP en de D66 steunen dat uitgangspunt. „Hulpgeld is er niet om het begrotingsgeld te vervangen, dat moet er zijn voor de hulp”, zegt D66-Kamerlid Antje Diertens die bijvoorbeeld vraagt om extra budget voor psychologische hulp voor de vele getraumatiseerden op het eiland. CDA-Kamerlid Joba van den Berg vindt de discussie over wat een gift aan het eiland is en wat een lening, echter nog ’veel te prematuur’ bij een land dat in puin ligt.

Toen staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) eind vorig jaar de 40 miljoen begrotingssteun gaf, zei hij al dat dit tegen de principes van Nederland is, maar dat de omstandigheden het deze keer rechtvaardigen. In zijn ministerie wordt er bovendien op gewezen dat de gaten in de begroting van Sint-Maarten niet alleen komen door slecht beleid van de politici aldaar, maar ook wel degelijk door de orkaan. Die heeft de economie immers verwoest waardoor er minder belasting geheven kan worden om de ’normale’ kosten te betalen.

SP-Kamerlid Ronald van Raak zal in het debat eveneens een punt maken van het salaris van de politici op Sint-Maarten. Parlementariërs krijgen daar volgens hem circa 11.500 dollar per maand, veel meer dan andere Kamerleden in het koninkrijk, zonder er heel veel voor te hoeven doen. Het is geen fulltime baan zoals in Den Haag. Volgens de SP’er zou het gepast zijn als Sint-Maarten, een zelfstandig land binnen het Nederlandse koninkrijk, dat vorstelijke salaris zelf zou beperken in deze tijd.

Bron : telegraaf

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief