Syriëgangers aangehouden op Schiphol

Gepubliceerd op: 19-2-2018

De Koninklijke Marechaussee heeft vrijdagmiddag twee teruggekeerde Syriëgangers aangehouden op Schiphol. Het gaat om twee mannen van 29 jaar uit Rotterdam, die sinds eind 2015 vermoedelijk hebben deelgenomen aan de terroristische strijd in Syrië.

Afbeelding verwijderdBeide verdachten zijn kort geleden aangehouden in Turkije en vrijdag uitgezet naar Nederland. Zij kwamen begin van de middag aan met een vlucht uit Istanbul. Tijdens de reis werden zij begeleid door de marechaussee.

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie was vorig jaar oktober al een strafzaak tegen de mannen begonnen. De zaak zou volgende week donderdag  in hun afwezigheid worden behandeld.

Barcelona
Een derde verdachte in deze zaak, die tegelijkertijd met beide andere verdachten naar Syrië reisde, is begin 2017 aangehouden in Barcelona en overgeleverd aan Nederland. Hij zit sindsdien in voorlopige hechtenis. De strafzaak tegen hem wordt donderdag inhoudelijk behandeld.

De twee teruggekeerde Syriëgangers zijn vrijdagmiddag door de marechaussee overgedragen aan de politie. Zij zijn vervolgens in verzekering gesteld. De rechtbank Rotterdam behandelt maandag een vordering van de officier van justitie om hen in voorlopige hechtenis te houden.

Bron : om.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief