Dagje kmarren met Adjudant Leo Verhaar in Noorwegen

Gepubliceerd op: 23-2-2018

Te lang stilstaan in de sneeuw en de kou krijgt langzaam grip. Zeker als de gevoelstemperatuur ergens rond de -15 graden Celsius ligt. Koning Winter pakt eerst de tenen en handen aan, maar ook de neus en jukbeenderen verliezen rap warmte. Wie te lang onbeschermd in deze omstandigheden moet overleven, loopt grote risico's. Bevriezingsverschijnselen en in het uiterste geval de dood loeren om de hoek.

Dat is een belangrijke les voor mariniers die in Noorwegen leren hoe ze moeten overleven en vechten onder arctische omstandigheden. De zeesoldaten zitten er vanaf januari tot eind maart, samen met 4 KMar-collega's. Ook zij krijgen een stoomcursus survival. Tijdens de 3-daagse Arctic Introduction Course leren adjudant Leo Verhaar (56) en 3 collega's de basisbeginselen van overleven in de winterwereld van Noorwegen. Want als zij met hun voertuig vast komen te staan tijdens een sneeuwstorm, moeten ze een tijdje kunnen overleven tot ze veilig verder kunnen of er hulp arriveert.

Verhaar en zijn collega's van de brigade Utrecht blijven tot eind maart op de trainingslocatie in de buurt van Harstad, een provinciestadje ver boven de poolcirkel. Op kamp Åsegarden handelen zij aangiftes af, regelen zij het verkeer bij troepenverplaatsingen en onderhouden zij contacten met de lokale politie en horecaondernemers, wanneer de mariniers in het uitgaanscentrum wat stoom afblazen.

"Dit is voor mij inmiddels de 8e keer dat ik voor de wintertraining in Noorwegen ben", vertelt Verhaar. "Het gaat nooit vervelen. Het werk, de mensen en die landschappen. Ik ben hier vaak geweest voor werk, maar nog nooit op vakantie. Dat gaan mijn vrouw en ik binnenkort een keer doen. Want het is hier prachtig, met niets te vergelijken."

Bron : KMarMagazine

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief