'Sint-Maarten is ons thuis'

Gepubliceerd op: 1-3-2018

September vorig jaar veranderde Sint-Maarten in een rampgebied. Orkaan Irma zorgde voor angstige uren en een ravage. Nu, bijna een half jaar later is de wederopbouw in volle gang. 2 collega's vertellen over de nasleep van Irma op 'hun' eiland. 

Naam: Opperwachtmeester Bart Legger
Functie: groepscommandant Flexpool (ondersteuning Grensbewaking)
Op Sint-Maarten sinds: juni 2015
Met: vrouw en 2 zoontjes (7 en 3 jaar)

Afbeelding verwijderdWerk
Op Sint-Maarten controleren wij de passagiersstromen die het eiland opkomen. Er zijn nog altijd minder vluchten dan voor Irma, maar dat betekent niet dat we minder werk hebben. De situatie op Sint-Maarten trekt illegale arbeiders aan die worden uitgebuit. Constructiewerkers of dames die illegaal in een club gaan werken. Vooral het verhaal achter deze mensen is voor ons interessant. Wie betaalt hun ticket? Dit is georganiseerde mensensmokkel en daar doen wij onderzoek naar.

Kantoor
We hadden net een nieuw kantoor op het vliegveld, maar daar is na Irma niks van over. We zitten nu in een kantoortje met 2 werkplekken, meestal zitten we met 7 mensen op dienst. Voor computers is al helemaal geen ruimte. Het is behelpen. Roeien met de riemen die we hebben. Het duurt zeker nog een jaar voordat het vliegveld hersteld is. Er moet nog zoveel opgebouwd worden.

Door Irma is het kantoor van de Marechaussee op het vliegveld van Sint-Maarten verwoest. Achter het voertuig de tijdelijke, nieuwe werkplek.

Leven.
Het oude leven is nog niet terug, maar er verbetert wel veel. Kleine restaurantjes gaan open. Eigenaren die voorheen een groot bedrijf hadden, beginnen nu kleinschalig wat op te bouwen. Alle hoofdwegen zijn schoon, maar als je de armere wijken ingaat, zie je dat er nog veel moet gebeuren. Er zijn mensen die nog steeds geen stroom hebben.

Huis.
Mijn vrouw en kinderen zijn sinds januari terug op het eiland. We hadden gehoopt dat ons huis dan gerepareerd zou zijn, maar dat viel tegen. Het dak is er af en de ramen zijn eruit. We hebben het provisorisch waterdicht gemaakt. Ik heb net gehoord dat ik toch op zoek moet naar een ander huis, het contract wordt opgezegd. De huisbaas krijgt de materialen voor reparatie niet bij elkaar en er is een tekort aan professionele bouwbedrijven.

Sfeer
Bewoners organiseren van alles op het eiland om geld in te zamelen. De sfeer is goed. Hoe lang het gaat duren voordat alles weer bij het oude is? Heel lang. Ik blijf hier tot zomer 2020. We zitten in een opbouwende fase, er is nu mooi werk te doen. Ik blijf graag.

lees het volledige artikel in KMarMagazine.

Bron : KMarMagazine

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief