Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Met Blok op Buitenlandse Zaken kiest Rutte voor de veilige weg

Geplaatst op: 6-3-2018

Nog maar vijf maanden geleden zei een resolute Stef Blok tegen Het Financieële Dagblad dat zijn vertrek van het Binnenhof definitief was. Dat de premier géén beroep meer op hem hoefde te doen.

Blok Stef mrt18Blok trok zich terug in Enkhuizen, waar zijn vrouw een 'bed and breakfast' bestiert. Nee, hij ging daar zelf niet werken. "Dat is haar ding. Ik doe de tuin." De VVD'er had zich voorgenomen weer te gaan roeien. Een overstap naar het bedrijfsleven lag voor de hand.

En toen belde Mark Rutte.

De pijnlijke aftocht van Halbe Zijlstra als minister van buitenlandse zaken, een krappe maand geleden, bezorgde de premier een acuut probleem. De val was abrupt. Op een maandag biechtte Zijlstra op dat zijn anekdote uit 2006, over een bezoek aan de Russische president Vladimir Poetin, een verzinsel was. Al de volgende dag kondigde hij geëmotioneerd in de Tweede Kamer zijn vertrek aan.

Rutte verloor een vertrouweling, zijn rechterhand, de man die samen met hem de onderhandelingen voor het huidige kabinet deed. Een vanzelfsprekende opvolger was er niet. De zoektocht zou 'zeker enkele weken' duren, liet de premier direct weten.

Sindsdien kwamen prominente VVD'ers in het nieuws omdat ze Zijlstra níet zullen opvolgen. Edith Schippers, tegen NRC: "Minister van buitenlandse zaken is een geweldige baan die ik direct zou hebben geaccepteerd als ik geen tienerdochter had gehad. Maar die heb ik wel.” Han ten Broeke, woordvoerder buitenlandse zaken in de Tweede Kamer, liet weten dat hij kampt met gezondheidsproblemen.

Jeanine Hennis was een logische keuze geweest, maar haar aftreden als minister van defensie, oktober vorig vanwege een dodelijk mortierongeluk in Mali, is nog vers.

Beloning
Rutte valt nu terug op vertrouweling Blok, een VVD'er met enorm veel politieke bagage. Hij was veertien jaar lang Tweede Kamerlid, de laatste twee jaar als fractievoorzitter. Blok werd mede-onderhandelaar tijdens de formatie van het tweede kabinet-Rutte. Zijn 'beloning' was het ministerschap van wonen en rijksdienst, een voor de buitenwereld volstrekt onzichtbare baan. Deze post bestaat in het huidige kabinet niet meer. Daarover zei Blok destijds in het Financieele Dagblad: "Ik ben de eerste VVD'er die een heel ministerie heeft doen verdwijnen!"

Niet alleen zijn onderkoelde humor wordt in Den Haag gewaardeerd. Blok mag een onopvallend bestuurder zijn geweest, over zijn deskundigheid bestaat geen twijfel. Voormalig PvdA-minister Ronald Plasterk noemde hem ooit 'een verborgen juweel'. Zonder in politieke problemen te komen voerde Blok flinke bezuinigingen op het ambtenarenapparaat door. Hij liet woningcorporaties miljarden euro's inleveren.

Begin 2017 volgde Blok VVD-collega Ard van der Steur op, die als minister van veiligheid en justitie moest aftreden in de nasleep van de Teevendeal en de bonnetjesaffaire. Wonder boven wonder kwam het ministerie, na jarenlange turbulentie en aftredende bewindslieden, tot rust.

Onbekende
De keuze voor Blok als minister van buitenlandse zaken is een veilige. Hij begint te lijken op partijgenoot Henk Kamp, de veteraan die minister is geweest op vier verschillende departementen. Blok is aardig op weg om dat te evenaren. Zijn politieke ervaring moet hem helpen in de diplomatieke wereld waarin hij een onbekende is.

Wat verder opvalt: de kaartenbak van de premier is niet groot. Blok als opvolger van Zijlstra is geen verrassing, net als dat alle andere VVD-ministers in dit kabinet geen verrassingen zijn. Wat dat betreft doen de keuzes van Rutte denken aan de leus waarmee Konrad Adenauer in 1957 zijn herverkiezing als bondskanselier veiligstelde: Keine Experimente.

Bron : trouw.nl


Andere nieuwsberichten:

Vierde kwartaal 2018

Derde kwartaal 2018

Tweede kwartaal 2018

Eerste kwartaal 2018

Vierde kwartaal 2017

Derde kwartaal 2017

Tweede kwartaal 2017

Eerste kwartaal 2017

Vierde kwartaal 2016

Derde kwartaal 2016

Tweede kwartaal 2016

Eerste kwartaal 2016

Vierde kwartaal 2015

Derde kwartaal 2015

Tweede kwartaal 2015

Eerste kwartaal 2015

Vierde kwartaal 2014

Derde kwartaal 2014

Tweede kwartaal 2014

Eerste kwartaal 2014

Vierde kwartaal 2013

Derde kwartaal 2013

Tweede kwartaal 2013

Eerste kwartaal 2013

Vierde kwartaal 2012

Derde kwartaal 2012

Tweede kwartaal 2012

Eerste kwartaal 2012

Vierde kwartaal 2011

Derde kwartaal 2011

Tweede kwartaal 2011

Eerste kwartaal 2011

Vierde kwartaal 2010

Derde kwartaal 2010

Tweede kwartaal 2010

Eerste kwartaal 2010

Vierde kwartaal 2009

Derde kwartaal 2009

Tweede kwartaal 2009

Eerste kwartaal 2009

Nieuwsberichten vanaf 2019

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!