Speciale onderzoeksteams voor drugssmokkel via Flamingo Airport

Gepubliceerd op: 8-3-2018

De opsporingsdiensten op Bonaire besteden onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) BES extra aandacht aan de drugssmokkel via Flamingo Airport Bonaire. 

Afbeelding verwijderd

Flamingo Airport

Op dit moment is er een speciaal team actief waarin de Koninklijke Marechaussee (KMar) en het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) onderzoek doen naar diverse personen die er van verdacht worden drugs te smokkelen van en naar Flamingo Airport. Een van deze onderzoeken is het onderzoek “Oester” waarin eerder al op Bonaire twee mensen werden aangehouden en op maandagochtend 5 maart ook op Curaçao een man werd aangehouden.

Het speciale team is een van de resultaten van de intensievere samenwerking die tussen alle diensten en het Openbaar Ministerie in de zogenaamde “Stuurgroep Opsporen BES” is afgesproken om de invoer en de uitvoer van drugs via water en lucht actiever te bestrijden. In de Stuurgroep bespreken het OM en de leiding van de politiediensten maandelijks op basis van binnengekomen informatie hoe en waaraan recherchecapaciteit wordt ingezet.

De intensieve samenwerking vindt niet alleen plaats tussen de politiediensten op Bonaire maar ook met de KMar op Schiphol, de opsporingsdiensten op Curaçao en de Kustwacht. Op Schiphol werden de afgelopen maanden enkele koeriers aangehouden die uit Bonaire kwamen en op maandag werd dus in samenwerking met Korps Politie Curaçao een man op Curaçao aangehouden.

Overigens richt de samenwerking zich niet alleen op de aanhouding van verdachten. Afgesproken is dat als de politiediensten in hun onderzoeken informatie krijgen over mensen die zich met drugssmokkel bezighouden of over manieren waarop dat gebeurt, ook steeds wordt gekeken of die informatie kan worden verstrekt aan bijvoorbeeld de belastingdienst, bestuurlijke diensten, luchtvaartmaatschappijen of werkgevers van verdachten.

De speciale teams en de intensievere samenwerking moeten de slagkracht van politie en justitie vergroten. Maar ook de kans dat drugssmokkelaars worden opgepakt of anderszins kunnen worden tegengewerkt. Het heeft er ook in geresulteerd dat de afgelopen periode op Bonaire zelf meer politie-acties tegen drugshandel hebben plaatsgevonden.?

Bron : bonaire.nu

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief