Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

AIVD: Zorgen over instabiel Venezuela

Geplaatst op: 9-3-2018

Den Haag – De instabiele situatie in Venezuela heeft een negatief effect op de regionale veiligheidssituatie en daarmee mogelijk ook gevolgen voor de stabiliteit op Curaçao, Bonaire en Aruba.

Ollongren KajsaDat schrijft de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) in zijn jaarverslag 2017 dat minister Kajsa Ollongren (afb) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. ,,De grenzen van ons koninkrijk reiken tot aan de overkant van de Atlantische Oceaan. De eilanden Sint Eustatius, Saba en Bonaire zijn bijzondere Nederlandse gemeenten. Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn autonome landen binnen ons koninkrijk. De territoriale integriteit van Nederland reikt daarmee tot in Latijns-Amerika”, aldus het jaarverslag.

,,Daarbij is vooral de situatie in Venezuela zorgelijk te noemen door de combinatie van een politieke en een sociaaleconomische crisis. In het voorjaar en de zomer heet dit geleid tot grootschalige protesten van de Venezolaanse bevolking. Het regime is een autocratische weg ingeslagen. Daarbij is sprake van gebrek aan respect voor politieke en humanitaire rechten. Venezuela raakt internationaal steeds geïsoleerder.

Vanuit de regio groeit de kritiek. De Verenigde Staten en Canada hebben persoonsgerichte sancties afgekondigd tegen Venezolaanse functionarissen die zich schuldig maken aan ondermijning van de democratie en aan mensenrechtenschendingen. Ook de Europese Unie heet een sanctiepakket aangenomen. Inmiddels hebben honderdduizenden Venezolanen het land verlaten. De verwachting is dat de negatieve trends voor Venezuela ook in 2018 zullen aanhouden”, aldus de AIVD.

Bron : bonaire.nu


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2018

Tweede kwartaal 2018

Eerste kwartaal 2018

Nieuwsberichten van voor 2018

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!