Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Hoog bezoek voor militairen Caribisch gebied

Geplaatst op: 12-3-2018

Kennismaken met het op Curaçao en Aruba gestationeerde Defensiepersoneel. Dat was het reisdoel van minister Ank Bijleveld-Schouten en Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer. Zij keerden dit weekend terug.

Carib twee snelle boten mrt 18

Twee snelle boten op zee. Minister Ank Bijleveld en mariniers aan boord (afb)

Voor militaire- en politietaken heeft Defensie permanent zo’n 500 medewerkers in het Caribisch gebied. Die houden zich bezig met onder meer drugsbestrijding, grensbewaking en militaire bijstand en humanitaire hulp na rampen, zoals orkaanpassages.

De ravage die orkaan Irma in september aanrichtte ligt in dat opzicht nog vers in het geheugen. Zo spraken Bijleveld en Bauer op Curaçao met de bemanning van Zr. Ms. Pelikaan. Dit strategisch transportschip was na Irma een van de drijvende krachten achter de noodhulp aan Sint Maarten en Dominica. Bauer: “Zij verdienen niets dan lof en respect.”

De minister en de hoogste militair spraken daarnaast uitgebreid met militairen van de kustwacht en de vaste landmachtcompagnie op het eiland.

Kansarme jongeren

Een ontmoeting met Curaçaose militairen stond eveneens op het programma. Daar stromen ook jongens in via een sociaal vormingstraject. Bijleveld: “Zo krijgen kansarme jongeren de mogelijkheid opgeleid te worden tot militair met de basisprincipes van het Korps Mariniers. Inmiddels staat er een groep goed getrainde militairen van zo’n 25 man die het respect verdienen van het gehele eiland.”

Demo's
Op Aruba werden Bijleveld en Bauer getrakteerd op demonstraties van de kustwacht, politie en brandweer in samenwerking met Nederlandse mariniers. Bijleveld: “De samenwerking met de lokale diensten komt steeds beter op stoom. Of het nu gaat om het lokaliseren en enteren van Venezolaanse smokkelbootjes, of grote zoekacties op het eiland zelf. Ik heb gemerkt dat het wederzijds respect groot is.”

Weerzien
Voor Bijleveld was het een weerzien met de eilanden. In het kabinet Balkenende IV was zij als staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verantwoordelijk voor de staatkundige hervorming van de eilanden.

Bron : defensie.nl
Zie ook twitter Bijleveld


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2018

Tweede kwartaal 2018

Eerste kwartaal 2018

Nieuwsberichten van voor 2018

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!