Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Nederlandse polderjihadisten blijven in Turkse cel

Geplaatst op: 15-3-2018

De Nederlandse Syriëgangers Reda N. uit Leiden en Oussama A. uit Utrecht moeten nog zeker tot 10 april achter Turkse tralies blijven. Dat heeft de rechter vandaag bepaald tijdens de zitting, die twee uur duurde.

Op die datum zal de rechtbank antwoord geven op het verzoek van Yasar Özdemir, de Haagse advocaat van N., om de voorlopige hechtenis van zijn cliënt op te heffen zodat hij buiten de gevangenis de rest van zijn proces kan afwachten.

Nederlandse polderjih. Turkse cel mrt18    Nederlandse polderjihadisten blijven in Turkse cel (afb)

N., die zich als IS-strijder Abu Sumail al-Hollandi noemde, ontsnapte samen met Oussama A. uit Utrecht eind oktober 2016 uit Syrië. Via Turkije hoopten ze terug naar Nederland te reizen. Turkse militairen hielden hen echter aan toen ze illegaal de Turkse grens wilden oversteken. Inmiddels zitten ze al 16 maanden in de stad Gaziantep in een gevangenis.

,,Mijn cliënt maakt het naar omstandigheden goed”, zegt Özdemir. ,,Hij wordt goed behandeld".

Videoconferentie
De rechtszitting vond plaats in Kilis, aan de grens met Syrië. De polderjihadisten waren zelf niet aanwezig. Ze konden de ontwikkelingen in de rechtszaal volgen via videoconferentie.

N. en Oussama A. staan terecht op verdenking van activiteiten in gebieden die in handen waren van de terreurgroep Islamitische Staat.

Teruggekeerde IS-strijders worden in Nederland vaak vervolgd voor deelname aan een terroristische organisatie. Daarop staat een straf van maximaal 15 jaar opsluiting in een gevangenis. Nederland wil ze liefst zelf vervolgen. Maar Turkije wilde hen niet aan Nederland uitleveren en begon zelf een strafproces tegen hen voor te bereiden.

Bron : ad.nl


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2018

Tweede kwartaal 2018

Eerste kwartaal 2018

Nieuwsberichten van voor 2018

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!