MIVD tapte vorig jaar 348 keer

Gepubliceerd op: 15-3-2018

De MIVD tapte vorig jaar in totaal 348 keer. De AIVD plaatste dat jaar 3.205 taps. Vandaag publiceerden beide diensten de tapstatistieken over de periode 2002 tot en met 2017 op hun website.

Wat valt er onder het begrip tap?

In de tapstatistieken zijn de volgende bijzondere bevoegdheden meegenomen: het plaatsen van een telefoontap, het plaatsen van een internettap en het plaatsen van microfoons bij personen of organisaties. Al deze bevoegdheden vallen onder artikel 25 van de Wiv 2002.

Communicatielandschap is veranderd en dreiging is toegenomen
De afgelopen jaren is het communicatielandschap veranderd, mensen hebben vaak meerdere (mobiele) apparaten. Die worden afzonderlijk meegeteld in de statistieken. De toename van het aantal taps moet ook worden gezien in het licht van de toegenomen dreiging op het gebied van contra-terrorisme, cyber en de instabiele geopolitieke situatie aan de buitengrenzen van Europa.

Op verzoek
De tapstatistieken zijn gepubliceerd na een verzoek van de organisatie Bits of Freedom. Eerst wilde de AIVD en de MIVD deze cijfers niet geven, omdat daarmee inzicht wordt gegeven in de werkwijze van de diensten. Na een uitspraak van de Raad van State en heroverweging van de operationele risico’s besloten minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Defensieminister Ank Bijleveld-Schouten de tapstatistieken openbaar te maken.

Afbeelding verwijderd

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief