VN-missie een papierwinkel

Gepubliceerd op: 18-3-2018

Onze 250 militairen in Mali ervaren dagelijks hoe stroef afspraken in VN-verband verlopen. Ook minister Bijleveld (Defensie) krijgt ermee te maken als ze een bezoek brengt aan de troepen.

Afbeelding verwijderdMinister Ank Bijleveld van Defensie tijdens haar bezoek aan de Mali-missie. Ze wordt vergezeld door de Commandant der Strijdkrachten, admiraal Rob Bauer. 

’Niets vliegt zonder het juiste papierwerk’, krijgen ze geregeld te horen. Intussen hebben onze jongens en meiden in Mali een voorbeeld gesteld voor vlotter lopende VN-missies, zo stelde minister Bijleveld (Defensie) vast tijdens troepenbezoek.

Al tijdens de vlucht naar de Malinese hoofdstad Bamako moet de delegatie formulieren invullen voor de aansluitende vlucht van Bamako naar Gao, waar het grootste deel van de Nederlandse militairen zit. Daarna nog een formulier voor de helivlucht van en naar Sahara-stad Kidal, de vooruitgeschoven post waar zo’n 25 Nederlanders zitten. De VN aanvaardt geen aansprakelijkheid voor vertraging of ongelukken, is de strekking van de contractjes.

De adjudant van de minister waarschuwt: er komt nog veel meer papierwerk. „Het blijft een VN-missie. Ik duw ze daar straks alvast zoveel mogelijk blaadjes in handen, zodat ze een tijdje koest zijn.”

Het is een grap met een kern van waarheid, zo blijkt al snel als het propellervliegtuig is geland op de roestrode aarde van kamp Castor. De basis in het onherbergzame noorden van het woestijnland is door Nederlanders opgezet en jarenlang gerund, maar inmiddels overgenomen door de Duitsers. Die leveren ook een groot deel van de helikopters, de onbemande vliegtuigen en logistieke ondersteuning.

„Er zijn veel misverstanden doordat de militaire tak en de logistieke ondersteuning verschillend worden aangestuurd, de ene militair, de ander civiel”, aldus luitenant-kolonel Timo Beaufort, commandant van de Nederlandse missie. Dat levert gedoe op tijdens operaties. „Het is niet meer zoals tijdens UNPROFOR (de VN-missie in Bosnië, red.), waar we New York moesten bellen voor een vliegtuig. Maar als we voor een operatie munitie moeten vervoeren, moeten we dat drie weken van tevoren aanvragen.”

Dit is de VN, krijgt majoor Sietze Sietzema te horen als hij zo’n luchttransport aanvraagt. „Niets vliegt zonder het juiste papierwerk.” Gelukkig kan Nederland terugvallen op NAVO-bepalingen en in Mali direct zaken doen met de Duitsers. „Dan hebben we een kist munitie binnen een uur waar we het hebben willen.”

Bureaucratie is volgens Beaufort onvermijdelijk in de VN, waar 192 landen met elkaar overleggen. „Veel landen gebruiken vredesmissies als verdienmodel door een deel van de salarissen van militairen te innen”, zegt commandant der strijdkrachten Rob Bauer. Ook de inzet van de verschillende landen en de kwaliteit verschilt enorm. „Intussen stuurt de VN wel meer militairen uit dan de VS.”

Nederland zal deze maand als voorzitter van de VN een pleidooi houden voor het efficiënter maken van VN-missies. Het Nederlandse optreden in Mali dient daarbij als voorbeeld. Nederlandse militairen zijn de eerste binnen VN-missies geweest die gericht inlichtingen gingen verzamelen. Volgens admiraal Bauer zijn de prestaties van de Nederlanders onbetwist: „Binnen de VN wordt er met bewondering naar gekeken.”

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief