Wapens, witwassers en wanbetalers van straat

Gepubliceerd op: 19-3-2018

Rotterdam-Zuid - Met het in beslag nemen van ruim 33 auto’s en meerdere wapens en het aanhouden van 8 verdachten hebben politie, Belastingdienst, gemeente, OM, Regionale Informatie en Expertise Centrum, Douane en Koninklijke Marechaussee de ondermijning op Rotterdam-Zuid weer een flinke slag toegebracht.

Afbeelding verwijderd“Waar de onderwereld vat krijgt op de bovenwereld en dat we dat ook nog normaal lijken te vinden, dát is ondermijning”, legt Stan Klosinski van de politie uit.  Hij is coördinator van de uitgebreide controle die de partners woensdag hielden op de vele verschillende verschijningsvormen van ondermijning. Jonge jongens die in veel te dure auto’s rijden. Drugsoverlast, wapens. Maar ook een kapperszaak waar geen stoel staat, auto’s met verborgen ruimtes en horecagelegenheden zonder menukaart . “Zaken die gewoon niet kunnen kloppen”, aldus Stan.

Verschillende motoragenten gingen op basis van vooraf verzamelde informatie op zoek naar auto’s met daarin mogelijke criminelen. De motorrijders gaven de bestuurders een volgteken en brachten ze naar de controlepost op een parkeerplaats aan de Veranda. Maar niet alleen de personen waarvan al een en ander bekend was bij de instanties, werden aan een controle onderworpen. Iedereen die langs de betreffende parkeerplaats reed, had kans op een ritje door de ‘wasstraat’. “Ondermijning staat een positieve ontwikkeling van Rotterdam-Zuid in de weg”, vertelt Stan. “Om er meer een fijne wijk van te maken, houden we controles zoals deze.”

Arrestaties
In nog geen uur tijd had de Belastingdienst al zeven auto’s van wanbetalers in beslag genomen. Ook de eerste aanhouding was toen al een feit; een man die nog een openstaande celstraf van twee maanden had staan. Een andere man, omdat hij ongewenst vreemdeling is.

De actie, die de middag en avond in beslag nam, leverde uiteindelijk acht arrestaties op, voor met name wapen- en drugsbezit. Agenten namen onder meer een taser, ploertendoder, stiletto, nepvuurwapen, hennep en XTC-pillen in beslag.

Naast wapens en drugs, werden in totaal 33 auto’s in beslag genomen door politie, Douane en Belastingdienst.  28 daarvan, omdat de eigenaren achterstallige betalingen hadden. Vier, omdat de eigenaren worden verdacht van witwassen. In één auto is een verborgen ruimte door de Douane aangetroffen. De recherche gaat een nader onderzoek instellen. Specialisten ontdekken steeds vaker verborgen ruimtes. De politie vindt vrijwel altijd een link met georganiseerde misdaad waarbij het gaat om smokkelen van verdovende middelen, grote hoeveelheden cash geld of wapens.

Van de vier auto’s die op verdenking van witwassen in beslag werden genomen, zat ook een auto met een waarde van 130.000 euro. Een jaarinkomen van 20.000 euro per jaar en geen verklaring hoe de auto was gefinancierd, was voldoende aanleiding de auto in beslag te nemen voor witwassen. De recherche gaat verder met het onderzoek.

De belastingdienst inde 22.662 euro aan openstaande boetes.

Horeca
Afdeling Drank en Horeca van Stadsbeheer (gemeente Rotterdam) controleerde zeven café’s, waarbij in twee gevallen rapport is opgemaakt voor onder meer illegaal gokken.  De politie deed een instap in een café aan de Putsebocht. Daar waren op dat moment  28 mensen aanwezig. Bij één van hen werd een bundel met 2000 euro aangetroffen. Het geld werd op verdenking van witwassen in beslag genomen.

Data
Alle betrokken instanties hebben door deze gezamenlijke actie veel informatie verkregen, die bij eventuele vervolgonderzoeken net de ontbrekende puzzelstukjes kunnen zijn die kunnen leiden  tot het oplossen van een zaak.

Bron : politie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief