Militair mag uniform weer dragen in het openbaar

Gepubliceerd op: 26-3-2018

Militairen mogen in het openbaar weer hun uniform dragen. Minister Ank Bijleveld (Defensie) trekt het verbod in dat sinds 2014 geldt. Dat blijkt uit de Defensienota die maandag verschijnt en waaruit het AD citeert.

"Het leger heeft de taak om ons koninkrijk en zijn bondgenoten te beschermen. Dan is het ook belangrijk dat je herkenbaar en aanspreekbaar bent", zegt minister Bijleveld (CDA).

De bewindsvrouw komt daarmee tegemoet aan een uitdrukkelijke wens van militairen. De intrekking van het verbod moet bovendien bijdragen aan het verminderen van het personeelstekort. "We moeten heel veel nieuwe mensen werven en dan is het belangrijk dat je laat zien wat militairen doen. Dat mensen hen op straat gewoon kunnen aanspreken als ze meer over hun vak willen weten", zegt Bijleveld. 

Het uniformverbod werd in september 2014 ingesteld vanwege een verhoogde dreiging door jihadstrijders. Eind 2016 werd het verbod voor militairen om in het openbaar een uniform te dragen al iets versoepeld. Defensiepersoneel mocht toen het uniform aanhouden in de dienst- of privé-auto.

Bron : nu.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief