Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

MTV controle

Geplaatst op: 15-8-2008

Het puffende beestje vertoonde onderweg vanuit Engeland nog verontrustende kuren. Maar de oude bestelbus komt, nadat die door een motoragent vanaf de A4 naar een parkeerterrein bij Hoogerheide is gedirigeerd, wonderwel door de MTV controle.

Zoals ook de papieren van bestuurder Matt in orde zijn. Een vreemdeling, maar niet verdwaald. "We gaan op vakantie. Eerst naar vrienden in de buurt van Amsterdam en daarna nog naar Lowlands."

De controle Mobiel Toezicht Vreemdelingen (MTV) door de Koninklijke Marechaussee zorgt voor oponthoud, maar niet voor onvrede bij de Engelsman. "Vervelend? Nee hoor, ik vind het prima. Ik heb niks te verbergen en de mensen zijn erg vriendelijk. No problem."

Voor wie gisteren vanuit België over de snelweg A4 Nederland MTV (3)binnenreed, was er bijna geen ontkomen aan. Marechaussee, politie en douane waren met zo'n 35 mensen op de been om honderden auto's en personen te controleren. "Wij houden bij Hoogerheide regelmatig van dit soort controles, maar zulke grote maar een keer of twee per jaar", vertelt Patrick van Doormaal, chef van dienst van de Brigade Hoogerheide van de Koninklijke Marechaussee.

Door het verdrag van Schengen zijn in veel Europese landen de traditionele grensposten verdwenen. Daarvoor in de plaats is het Mobiel Toezicht Vreemdelingen gekomen. Controles zoals gisteren dienen om mensen die illegaal het land binnenkomen, in de kraag te vatten en grensoverschrijdende criminaliteit, bijvoorbeeld mensen- smokkel, aan het licht te brengen.

Van Doormaal heeft bij die controles al van alles voorbij zien komen. Van grote partijen cocaïne en flinke hoeveelheden vuurwapens tot mensensmokkelaars en illegale afvalstromen. Maar met stip op één staat een veel lichtere overtreding: het ontbreken van geldige reispapieren. Want de grenzen mogen dan vervaagd zijn, het is nog geen vrijbrief om zomaar door Europa te reizen. "Iedereen dient in het bezit te zijn van een geldig reisdocument, dus een paspoort of een identiteitskaart. Veel mensen verkeren in de veronderstelling dat een rijbewijs ook voldoende is, maar dat is echt niet zo."

Bekeurd wordt er dan niet, vervelend is het voor veel mensen wel. "Omdat we dan toch de identiteit moeten zien vast te stellen en dat kan de nodige tijd kosten. Zeker als we ook aan de hand van bijvoorbeeld foto's of vingerafdrukken gaan controleren."

Frank kan zijn paspoort, zoals het hoort, tonen, maar de Belg belandt niettemin in een busje richting marechausseekazerne. Hij heeft nog een fikse boete uitstaan, blijkt als zijn gegevens worden gecontroleerd in het mobiele kantoor van de marechaussee, dat aan het einde van afrit Hoogerheide staat opgesteld. Dat moet eerst maar eens netjes worden afgehandeld.

Maar later blijkt het een storm in een glas water: Frank heeft zijn boete allang en breed betaald. "Foutje van de heren hier", zegt hij als een busje hem terugbrengt bij zijn auto. "Ik ben er al bij al tochvoertuigen bus kmar zo'n twee uur mee kwijt geweest. Kan gebeuren, het zijn ook maar mensen."

Het mobiel kantoor staat er niet alleen voor het nagaan van gegevens, ook documenten kunnen er aan een nadere inspectie worden onderworpen. "Zonder overdrijving kan ik zeggen dat mensen van de Koninklijke Marechaussee echt kenners zijn op het gebied van papieren. Maar als ze na een controle nog niet zeker zijn, dan kunnen ze de papieren in een zogeheten docubox bekijken."

Apparatuur in deze box checkt de papieren onder andere met UV-stralen. Mocht de twijfel dan nog niet zijn weggenomen, dan worden papieren doorgestuurd naar een laboratorium, waar bijvoorbeeld papier en inkt nader kunnen worden onderzocht. "Zo is er een voortdurende strijd gaande tussen vervalsers en ons om steeds beter te worden", zegt Joost Wezemer van de marechaussee.

Bij het optrekken maakt een bijrijder vanuit het open raam een spottend V-teken gebaar. Het oponthoud bij Hoogerheide is hem duidelijk niet bevallen, maar hij vormt een uitzondering. De meeste mensen reageren zoals Engelse Matt ('no problem') en Belg Frank ('kan gebeuren'). "Eigenlijk moet je zo'n controle als service zien", meent Van Doormaal. " Immers, dankzij dit soort controles wordt de samenleving veiliger. Dat beseffen veel mensen en daarom vinden ze het ook niet erg."

Bron : BN DeStem


Andere nieuwsberichten:

Vierde kwartaal 2017

Derde kwartaal 2017

Tweede kwartaal 2017

Eerste kwartaal 2017

Vierde kwartaal 2016

Derde kwartaal 2016

Tweede kwartaal 2016

Eerste kwartaal 2016

Vierde kwartaal 2015

Derde kwartaal 2015

Tweede kwartaal 2015

Eerste kwartaal 2015

Vierde kwartaal 2014

Derde kwartaal 2014

Tweede kwartaal 2014

Eerste kwartaal 2014

Vierde kwartaal 2013

Derde kwartaal 2013

Tweede kwartaal 2013

Eerste kwartaal 2013

Vierde kwartaal 2012

Derde kwartaal 2012

Tweede kwartaal 2012

Eerste kwartaal 2012

Vierde kwartaal 2011

Derde kwartaal 2011

Tweede kwartaal 2011

Eerste kwartaal 2011

Vierde kwartaal 2010

Derde kwartaal 2010

Tweede kwartaal 2010

Eerste kwartaal 2010

Vierde kwartaal 2009

Derde kwartaal 2009

Tweede kwartaal 2009

Eerste kwartaal 2009

Vierde kwartaal 2008

Derde kwartaal 2008

Tweede kwartaal 2008

Eerste kwartaal 2008

Nieuwsberichten vanaf 2018

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!