De Wereld kwam naar Woensdrecht

Gepubliceerd op: 28-3-2018

Medio jaren tachtig van de twintigste eeuw woedde in Nederland een felle maatschappelijke discussie over kernwapens, die de bevolking en politiek Den Haag diepgaand verdeelde. De Vliegbasis Woensdrecht vormde het epicentrum van deze nationale verdeeldheid, nadat de autoriteiten in de zomer van 1983 deze locatie voor de plaatsing van de kruisvluchtwapens hadden aangewezen.

Afbeelding verwijderdEen vliegbasis te midden van het kruisrakettendebat 1983-1987. Voor het personeel van de vliegbasis, de lokale bevolking, bestuurders en ambtenaren, brak een bewogen periode aan. Bijna dagelijks vonden er acties en demonstraties plaats rond de hekken en nabij de poorten van de basis. Deze gebeurtenissen, alsook de komst van Amerikaanse militairen, bleven niet zonder gevolgen voor de eerder zo rustige regio in West-Brabant. Een in december 1987 tussen Washington en Moskou gesloten wapenbeheersingsverdrag voorkwam uiteindelijk de komst van de kruisvluchtwapens, maar de vliegbasis en de gemeente Woensdrecht zouden nooit meer hetzelfde zijn.

De wereld kwam naar Woensdrecht brengt de dramatische gebeurtenissen rond de vliegbasis tijdens het kruisvluchtwapendebat in woord en beeld. Het boek behandelt de politieke besluitvorming, de aankomst van de 486th Tactical Missile Wing van de USAF, het maatschappelijke protest en de confrontatie tussen actievoerders en ordehandhavers, maar ook de reacties van de bevolking van Woensdrecht zelf.

Tom Duurland (1986) is promovendus aan de Universiteit Leiden, waar hij onderzoek verricht naar de geschiedenis van de militaire geneeskunde tijdens de Koude Oorlog. Eerder werkte hij bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH), waar hij zich bezighield met de Nederlandse discussievoering over het kernwapen.

ISBN9789051945560 Uitgever Van Wijnen, Verwacht 23-3-2018

Bron : diverse media

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief