Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Inwijdingsrituelen defensie blijven: 'Belangrijk voor saamhorigheid'

Geplaatst op: 31-3-2018

De inwijdingsrituelen bij defensie blijven bestaan omdat ze 'belangrijk zijn voor de saamhorigheid'. Dat zei staatssecretaris Barbara Visser vanmorgen in de Tweede Kamer. SP en PvdA willen een verbod op deze gebruiken na misstanden op de kazerne in Schaarsbergen.

Visser B. portret nov 17 325Staatssecretaris Barbara Visser

,,Inwijdingsrituelen mogen geen enkel excuus zijn voor pestgedrag of normoverschrijdend gedrag", aldus Visser. Deze rituelen zijn gebonden aan strenge regels opgesteld door de Commandant der Strijdkrachten, de hoogste militair. Alle inwijdingsrituelen binnen Defensie voldoen aan de eisen, stelt de staatssecretaris, die nog wel gaat nog wel kijken of ze allemaal functioneel zijn. Defensie maakt een verschil tussen inwijdingsrituelen en een ontgroening, dat wel verboden is. 

In Schaarsbergen verklaarden drie militairen tijdens de ontgroening te zijn gepest, mishandeld, aangerand en verkracht. Half december richtte defensie een onafhankelijk meldpunt in voor militairen die misstanden wilden opbiechten. Toch had Schaarsbergen volgens Visser niks te maken met inwijdingsrituelen. ,,Dat was structureel pesten en erger."

De meeste binnengekomen meldingen gingen over pesten (20), intimidatie (12) en benadeling na het doen van een melding binnen defensie (13). Bovendien blijkt er een 'grote terughoudendheid' te bestaan om zaken aan de kaak te stellen, uit angst voor de consequenties, aldus de commissie-Giebels gisteren. De commissie onderzoekt de sociale veiligheid in het leger.

Intern onderzoek faalde
Volgens de commissie heeft defensie bij het intern onderzoek naar deze misstanden steken laten vallen. Zo werden meldingen van slachtoffers genegeerd of werd geconcludeerd dat het gemelde gedrag niet aannemelijk was. Ook werden aanwijzingen voor pesterijen niet opgepakt. Een filmpje dat een slachtoffer van het zogenoemde 'vinger in de kont incident' overhandigde als bewijs, bleek niet voldoende aanleiding om een vervolgonderzoek in te stellen. 

,,Slachtoffers hebben niet altijd de ondersteuning, het vertrouwen en respect gekregen dat zij verdienden in deze voor hun moeilijke situatie. Dat betreur ik ten zeerste'', schreef Visser in reactie aan de Tweede Kamer. 

Bron : ad.nl


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2018

Tweede kwartaal 2018

Eerste kwartaal 2018

Nieuwsberichten van voor 2018

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!