Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Keent krijgt monument voor spion Piet Hoekman

Geplaatst op: 3-4-2018

KEENT - In Keent vindt zaterdagmiddag 14 april de onthulling plaats van een monument ter nagedachtenis aan Engelandvaarder Piet Hoekman. Burgemeester Wobine Buijs van Oss verricht de onthulling, waarbij ook de Graafse burgervader Lex Roolvink en de burgemeester van Urk aanwezig zullen zijn. Bram Grisnigt en Leo Hendrikx (beiden 94 jaar), Engelandvaarders en beiden in 1942 opgeleid tot geheim agent, wonen de onthulling eveneens bij. Jan Timmermans van het Graafs Museum nam het initiatief voor de realisatie van het monument.

Hoekman, Piet apr18--De onthulling van het monument ter herinnering aan Piet Hoekman vindt plaats in  dat hij daar is verraden en doodgeschoten.

Piet Hoekman werd op 14 januari 1917 geboren in Urk als jongste zoon van smid Albert Hoekman en Grietje Hakvoort. Het gezin Hoekman bestond uit zeven broers en twee zussen en was gereformeerd. Het gezin Hoekman hoorde tot de bovenlaag in Urk. Piet ging na zijn diensttijd op 9 augustus 1939 naar de Koninklijke Marechaussee, waar hij als grensbewaker aan het werk ging. 

Toen de oorlog in 1940 uitbrak raakte hij betrokken bij gevechten tegen Duitse parachutisten. Na terugkerende incidenten met de Duitsers besloot hij via de zuidelijke route naar Engeland uit te wijken. Hij leert in Toulouse Bram Grisnigt kennen, met wie hij jarenlang in vriendschap optrok. Beide jongens werden uiteindelijk geselecteerd voor de Prinses Irene Brigade. Dat wilden ze perse niet en ze mochten kiezen. Ze kozen voor de nieuwe inlichtingendienst “Bureau Inlichtingen”, die vanaf 1943 Nederlandse agenten lieten parachuteren.

Piet Hoekman en Bram Grisnigt vlogen op 19 september 1943 richting Nederland. Ze werden gedropt met koffers met zendmateriaal en levensmiddelen. Een pro-Duitse jachtopziener en veldwachter had een vliegtuig over Keent zien vliegen en ging op onderzoek bij een boer in Keent. Hij kreeg het verhaal te horen en besloot daarna de Duitsers (gevestigd in de Generaal de Bonskazerne bij Grave) op de hoogte te brengen. Toen Piet Hoekman met zijn collega Diesfelt bij een boerderij in Keent aankwamen om de gedropte materialen op de halen, stonden ze al snel oog in oog met de Duitsers. Hoekman, toen 26 jaar oud, werd in zijn borst geschoten, Diesfelt ontvluchtte het huis net op tijd.

Bron : arenalokaal.nl/Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2018

Tweede kwartaal 2018

Eerste kwartaal 2018

Nieuwsberichten van voor 2018

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!