Slag om de Grebbeberg bij ADW

Gepubliceerd op: 5-4-2018

VARSSEVELD – Bernier Cornielje vertelt op dinsdag 17 april over de verdedigingslinie Grebbeberg in Rhenen, tijdens de meidagen van 1940. Hij doet dit op uitnodiging van de Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten – Dinxperlo – Wisch). Aanvang is 19.45 uur bij De Radstake in Heelweg. De toegang is gratis.

Afbeelding verwijderdTijdens de eerste oorlogsdagen van mei 1940 was de Grebbeberg het toneel van een bloedige strijd tussen het Nederlandse leger en de soldaten van het Duitse rijk. De Grebbelinie, een waterlinie tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe, werd aangelegd in de 18e eeuw. Tijdens de slag om de Grebbeberg sneuvelden meer dan 400 Nederlandse militairen, vooral in de strijd om het zuidelijkste gedeelte van de linie.

ADW gaat op zaterdag 26 mei op excursie naar de Grebbeberg tussen Rhenen en Wageningen. Dan is er onder leiding van een gids een drie uur durende wandeling over het voormalig slagveld. Daarnaast wordt het militaire ereveld op de Grebbeberg bij Rhenen bezocht, de laatste rustplaats van de Nederlandse militairen. Een flink deel van de soldaten dat op de Grebbeberg en in de voorlinies vocht, was afkomstig uit de Achterhoek en Twente.

Boek Huis Sinderen
Tijdens de avond bij de Radstake is er ook gelegenheid om het nieuwe boek over Huis Sinderen, de geschiedenis van een verdwenen landgoed, aan te schaffen. Deze uitgave van ADW is op zaterdag 7 april officieel gepresenteerd in het Buurtschapshuis van Sinderen. De prijs van het boek is 17,50 euro. De belangstelling voor het boek is groot, omdat in de voorverkoop meer dan de helft van de oplage al is verkocht.

Bron : streekgids.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief