Bezoek Daf museum Eindhoven

Gepubliceerd op: 2-5-2018

Op woensdag 25 april 2018 werd door de Reünie Vereniging Marechaussee Contact (RVMC) van SMC een bezoek georganiseerd aan het Daf museum in Eindhoven. 35 personen begunstigers en niet begunstigers hadden de moeite genomen naar Eindhoven af te reizen.

Tussen 10.30 en 11.30 uur werden de deelnemers door de voorzitter RVMC, Gerrit Reloe, in het ‘Daffetaria’ met koffie/thee en Limburgse vlaai ontvangen en na zijn welkomstwoord in twee groepen verdeeld. Onder leiding van gidsen vond een uitgebreide rondleiding plaats.

Afbeelding verwijderdIn ‘De Smidse’, de plaats waar de gebroeders Hub en Wim van Doorne, de oprichters van DAF, hun eerste kleinschalige werkplaats ter beschikking kregen, was te zien welke gereedschappen toen gebruikt werden. Op de afdeling ‘Trucks’ konden de deelnemers zich aan maar liefst veertig trucks vergapen, vanaf de beginperiode tot aan de hypermoderne truck van nu.

In het gedeelte van het museum waar ‘Rallytrucks en legervoertuigen’ worden getoond, was te zien dat DAF ook sportieve resultaten wist te boeken, onder andere in de fameuze rally Parijs-Dakar.
Ook personenauto’s kregen tijdens de rondleiding aandacht. De geschiedenis van de DAF personenauto voerde langs een keur van historische auto’s met volop aandacht voor de revolutionaire traploze aandrijving van DAF, de Variomatic.

In de ‘Daf Veilig Verkeer zone’ wordt speciaal voor de jeugd aandacht geschonken aan de kennis van verkeer en verkeersveiligheid. Niet alleen kijken maar ook doen!

In het ‘Trucknasium’ bestaat voor leerlingen van het tweede leerjaar van het voortgezet onderwijs de mogelijkheid om onder begeleiding via allerlei opdrachten kennis te maken met techniek en de mogelijkheden om in de toekomst het geluk te beproeven in de truckbranche.

Er was nog veel meer te zien en de rondleiding liep daardoor iets uit. De deelnemers genoten vervolgens op het ‘Dorpsplein’ van een prima lunch en konden daarna op eigen gelegenheid verder genieten van het al het moois dat zich in het museum bevindt. 

In het nummer van MC dat in juni wordt uitgebracht zal nader uitgebreid stil worden gestaan bij het bezoek aan het Daf museum in Eindhoven. 

Klik hier voor een foto-impressie.

Jan Gaasbeek (SMC)

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief